Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isti prirez, a drugačiji uvjeti

U dijelovima Zagreba u teoriji 21., u praksi 19. stoljeće: "Divlji zapad je mila majka..."

Aktualno Galerija Šeherezada Čokor Šeherezada Čokor Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić i Matija Božićek Matea Ćorić i Matija Božićek Foto: DNEVNIK.hr Cesta u Brezovici Cesta u Brezovici Foto: DNEVNIK.hr +0 Cesta u Sesvetama Galerija 1/4 >>
Bez vode, kanalizacije i asfalta – u nekim dijelovima Zagreba ljudi žive kao da su zapeli u 19. stoljeću. Novi dokaz toga je i najnovije istraživanje arhitekata, sociologa i agronoma. Cilj je bio istražiti kako se živi na periferiji Zagreba i koliko smo daleko od europskih projekcija. Rezultate - koji do sada nisu objavljeni javnosti, donosi Matea Ćorić.

Dvadesetak kilometara od zagrebačkog glavnog trga živi obitelj Čokor. Prije tri godine stali su pred kamere Dnevnika Nove TV jer nisu imali vode.

"Nemam vode i dalje. Tek su prošle godine počeli kopati i još nam nisu priključili vodu. Ja imam troje djece, a ja se moram boriti s tom vodom. Djecu moraš svaki dan kupati, a nemaš osnovnu stvar", rekla je Šeherezada Čokor, koja živi u Gornjoj Dubravi.

U Brezovici nema ni asfalta.

"U teoriji je 21., a u praksi je 19. stoljeće. Već smo tu 16 godina. Kanalizacija je došla prošle godine, vode nema, makadam se poplavi čim padne veća količina kiše", rekao je stanovnik Brezovice Matija Božićek.

Jedna ulica u Brezovici već je bila izrovana zbog uvođenja kanalizacije, a sada se opet prekopava jer se posao nije dobro završio.

"Itekako zvuči apsurdno. Ne možete vjerovati da mi sad vode nemamo. Četvrt Brezovica je druga po veličini u gradu Zagrebu, a jedna je od nerazvijenih", rekao je Stjepan Imprić, predsjednik Mjesnog odbora Brezovica.

Isti prirez, a drugačiji uvjeti života

Da se u ruralnim dijelovima živi loše i daleko od europskih predviđanja, ne potvrđuje samo teren već i istraživanje stručnjaka provedeno na više od tisuću građana.

"Njima treba cesta, njima treba nogostup, njima treba vodovod i odvodnja, njima treba optički kabel. Postoji jaz u kvaliteti života između centra grada i njegove periferije", rekao je Krunoslav Šmit, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Guverner HNB-a Boris Vujčić i Mislav Bago U Dnevniku Nove TV Guverner Vujčić komentirao fijasko s kunom na euru, ali i nagađanja da će vratiti pola milijuna kuna od nagrade: "Drago mi je da je to došlo u javnost"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna među najljepšima u europi FOTO/VIDEO Kako je počelo? Već stoljećima imamo kovanice s kunom

U Sesvetama plaćaju isti prirez kao i na Trgu bana Jelačića, ali ne i za iste uvjete.

"Divlji zapad je mila majka. Plaćamo odvodne vode 20 godina, a, evo, napokon sam je dobio. Sad ću 20 godina čekati plin i 20 godina asfalt", rekao je stanovnik Sesveta Božo Vidoša.

"Živim s četvero djece bez plina, asfalta. Kao što se može vidjeti, sve je puno rupa i svaki dan je blato po cesti", rekla je stanovnica Sesveta Marijana Bokuljić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene