Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Bivšeg zapovjednika I. brigade HVO-a terete za ratni zločin: "Znao je za svakodnevno zlostavljanje Bošnjaka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 60-godišnjaka. Sumnjiče ga da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u BiH.

60-godišnji državljan Hrvatske i BiH je od početka travnja 1993. godine do travnja 1994. godine, tijekom oružanog sukoba u BiH između Armije Bosne i Hercegovine (ABIH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio zapovjednik I. brigade HVO-a "Knez Domagoj", u Jugoistočnoj Hercegovini, na području općine Stolac i Čapljina.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Osumnjičen je da je zapovijedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove BiH pod kontrolom Armije BIH i druge zemlje kao i odvođenje zarobljenih civila i ratnih zarobljenika u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina) te u druge objekte koji su korišteni za zatočenje Bošnjaka, i to u Policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, Silosu u Čapljini, u vojarni Grabovina te Heliodromu.

Pripadnici I. brigade HVO-a "Knez Domagoj" provodili su masovno koordinirano protjerivanje, čišćenje i prisilno premještanje civila bošnjačke nacionalnosti pod paljbom iz vatrenog oružja. Pri tom su ubili i ranili veliki broj žrtava.

Svakodnevno fizički i psihički zlostavljali zarobljenike

U logorima su svakodnevno fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike uz ograničenu slobodu kretanja, prema njima su okrutno postupali u uvjetima pretrpanosti, bez dovoljno hrane i vode te ih koristili za prisilni rad. Od posljedica fizičkog zlostavljanja mnogi su zatvorenici teško tjelesno ozlijeđeni, a mnogi su i preminuli.

60-godišnjak je kao zapovjednik znao da civili i ratni zarobljenici koji su tamo neosnovano zatočeni borave u teškim uvjetima, da ih njemu podređeni čuvari i pripadnici brigade kojom je zapovijedao svakodnevno fizički i psihički zlostavljaju te koriste za prisilni rad i nije poduzeo ništa da se to spriječi, a zlostavljači kazne. Nije prijavio niti istražio ni druge zločine protiv bošnjačkog stanovništva koji su počinjeni u navedenom razdoblju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene