Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon gotovo dvije godine

Podignuta optužnica protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića zbog govora mržnje, prijeti mu do tri godine zatvora

Snimka vjeroučitelja nezakonit dokaz (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Snimka vjeroučitelja nezakonit dokaz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo priopćilo je da je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv 40-godišnjaka zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Radi se o vjeroučitelju Krešimiru Bagariću.

"Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 29. studenog 2017. u jednoj osnovnoj školi na području Zagreba, radeći kao nastavnik i podučavajući djecu, tijekom održavanja nastave vjeronauka iznosio svoje diskriminatorne stavove u kojima je iskazivao netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitan na državnom odvjetništvu Ravnatelj javne ustanove osumnjičen za mobing: Zaposlenicu kažnjavao, kritizirao, prijetio joj, davao nemoguće zadatke... Slika nije dostupna Određen istražni zatvor Tjerali ženu da prosi svaki dan u Zagrebu i daje im novac: Za manje od 700 isprošenih kuna bi je tukli

Okrivljenik je, tereti ga se, iznoseći svoje diskriminatorne stavove, pozivao na agresiju, mržnju i odbojnost prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti i na taj ih način nametao učenicima", priopćeno je iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u optužnici je predložilo da se okrivljeniku izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe za određeno razdoblje. Sudit će mu se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu do tri godine zatvora.

Izjavama na nastavi šokirao javnost

Radi se o vjeroučitelju Krešimiru Bagariću, koji je svojim izjavama pred učenicima na satu vjeronauka u Osnovnoj školi Matija Gubec šokirao javnost. Podsjetimo, jedan je učenik snimio "predavanja" vjeroučitelja na nastavi u osmom razredu.

Između ostalog, vjeroučitelj je objašnjavao kako je po njemu trebala izgledati operacija Oluja, a onda je učenicima obrazložio koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti. "Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao!" kazao je na satu vjeronauka vjeroučitelj. Na Stipu Mesića i Vesnu Pusić Bagarić se vratio još jednom ustvrdivši da im treba: "Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti izdajnika."

Bagarić je nakon svega dobio otkaz. Sudac istrage odredio mu je krajem prosinca prošle godine istražni zatvor u trajanju od 15 dana, a nakon toga je pušten na slobodu.

U međuvremenu se oglasio i Bagarić tvrdeći kako mu je povrijeđeno pravo na privatnost pozivajući se na Kazneni zakon koji zabranjuje snimanje i objavljivanje nejavno izgovorenih riječi. Tvrdio je kako snimka nije autorizirana te da se u nju interveniralo. Naime, glasovi djece na snimci su prikriveni radi zaštite privatnosti, što je u članku jasno naznačeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene