Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRI UVJETA

Glasnogovornik suda objasnio kada bi se snimka vjeroučitelja mogla tretirati kao dokaz na sudu

Blaženka Valentina Mandarić (Foto: Pixell)
Blaženka Valentina Mandarić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matija Gubec, potvrdila je da vjeroučitelj Krešimir Bagarić, kojeg su učenici snimili dok je na nastavi govorio kako trebas strijeljati Vesnu Pusić i Stjepana Mesića zbog čega je DORH protiv njega pokrenuo i istragu, više nije zaposlenik škole.

Vjeroučitelj Krešimir Bagarić koji je na satu vjeronauka širio govor mržnje, zbog čega je protiv njega pokrenuta i istraga DORH-a, dobio je izvanredni otkaz, rekla je za N1 ravnateljica škole Ljiljana Klinger.

Pročitajte i ovo Bibilija (Foto: Dnevnik.hr) Na satu pozivao na strijeljanje Javio se vjeroučitelj čiji je ispad zgrozio Hrvatsku, žali se kako mu je povrijeđena privatnost Bibilija (Foto: Dnevnik.hr) Snimili ga učenici Vjeroučitelj Bagarić koji je pozivao na strijeljanje pušten iz Remetinca

Nova osoba trebala bi u školi predavati vjeronauk od 15. siječnja, potvrdila je Blaženka s.Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije.

Blaženka Valentina Mandarić (Foto: Pixell) Blaženka Valentina Mandarić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Na pitanje hoće li ga sankcionirati i Crkva, koja se ogradila od njegova govora u učionici, Mandarić je kazala da Bagarić i dalje ima mandat za poučavanje vjeronauka te da treba sačekati završetak cijelog procesa pa će se donijeti određena odluka.

"Ne bi bilo dobro da se takva osoba vraća u sustav, to je moje osobno mišljenje, ali o tome će se još odlučivati," rekla je.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, objasnio je i u kojim se okolnostima snimka može tretirati kao zakonit dokaz. 

"Prvo se mora vidjeti je li ta snimka tehnički ispravna, je li ona stvarna ili fiktivna. Ako se utvrdi da je tehnički ispravna onda idemo korak dalje i moramo vidjeti predstavlja li snimka nedozvoljeni dokaz. Da bi snimka uopće bila tretirana kao zakonit, odnosno nezakonit dokaz, zakon kaže da se mora raditi o snimci koja bi bila nejavna, odnosno ako je izrečeno u javnom prostoru onda ta osoba nema pravo na privatnost. Onda prelazimo na treći stadij cijele te priče gdje bi se, ukoliko se utvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu, odlučuje može li se koristiti u proceduri", kaže Devčić, dodajući da je najvažnije utvrditi radi li se o javnoj ili nejavnoj snimci, odnosno govoru.

"Ako pred velikim brojem ljudi govorite i netko vas snimi, sami ste sebi uskratili pravo na privatnost", kaže Devčić za N1, dodajući da će ocjenu o tome je li govor u učionici javni ili ne donijeti sud i DORH koji provodi izvide"

Krešimir Bagarić pušten je u subotu iz pritvora u Remetincu u kojem se nalazio od 29. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene