Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miro Čalušić, o kojemu je već izvještavao magazin Provjereno, optužen je s još četiri osobe zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca.


Zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Mire Čalušića i još četvero članova njegove skupine uhićene početkom siječnja.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Zadavio suprugu pred maloljetnom pastorkom, a nad njom bludničio tijekom boravka na Jadranu Ivica Todorić Ivica Todorić oglasio se o optužnici: "To je politički akt premijera Plenkovića. Istina o Agrokoru neće stati"

Ne navodeći imena optuženika, već samo njihove inicijale i dob, Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama objavilo da je Čalušić putem 25 lihvarskih ugovora od početka 2007. do rujna prošle godine zaradio više od 31 milijun kuna u nekretninama i novcu.

>> Policija u akciji: 50-ak građana ga optužilo za lihvarenje!

Lihvarske je ugovore navodno sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku "koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja", navode u tužiteljstvu.

U ugovorima o zajmu s kratkim rokovima povrata umjesto iznosa posuđenog novca navodio je znatno uvećane iznose, a dužnicima je neistinito navodio da mu moraju vratiti samo stvarno posuđen novac, odnosno da uvećani iznosi predstavljaju unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova potpisivao je sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama koje su bile znatno vrednije od iznosa posuđenog novca.

Čalušića se tereti i za dvije prijevare, prijetnje smrću nasljednici jednog od njegovih dužnika, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, ali i stavljanje u optjecaj krivotvorenih novčanica. Krivotvorine je navodno davao i petookrivljenoj 28-godišnjakinji koja ih je od travnja do lipnja prošle godine u više navrata koristila za plaćanje, znajući da nisu prave.

Među optuženima su i Čalušićev brat Hrvoje te stric Marijan, koji se osim za krivotvorenje isprava tereti i da je iz kuće jednog dužnika odnio predmete vrijedne preko 30 tisuća kuna.

Ostale optuženike tereti se za pomaganje u krivotvorenju isprava, ali i sakupljanje dugova. Novac su, po tvrdnjama tužiteljstva, nosili Čalušiću, za kojega je zatraženo produljenje istražnog zatvora, ali i oduzimanje imovinske koristi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook