Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA AKCIJA

Određen istražni zatvor za 20 osumnjičenih za preprodaju kokaina, marihuane i duhana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dežurni suci istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak su odredili jednomjesečni istražni zatvor za 20 osumnjičenika, iz tri kriminalne skupine, koje Uskok tereti za preprodaju kokaina, marihuane i duhana, izvijestio je u četvrtak navečer Sud u Osijeku.

Zbog sumnji u preprodaju droge i duhana Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 40 pripadnika tri kriminalne skupine, od kojih je za 21 predložio određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Nakon provedenih ročišta, u četvrtak u kasnim večernjim satima, određen je istražni zatvor za ukupno 20 osumnjičenika, koji se terete za kaznena djela nedopuštene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja odnosno kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je iz osječkog Županijskog suda.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izvijestio je kako je osumnjičenicima određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Uskok i osječko-baranjska policija u četvrtak su izvijestili da su višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem bile obuhvaćene tri kriminalne skupine, s ukupno 39 hrvatskih i jednim slovenskim pripadnikom. Sumnjiče ih da su se okupili u zločinačka udruženja u okviru kojih su počinili kaznena djela nedozvoljene trgovine te proizvodnje i prometa droga.

Utvrđena je da se osnovana sumnja da se najbrojnija skupina od 18 članova okupila zbog kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, daljnje preprodaje duhana bez markica Ministarstva financija RH. Od sredine siječnja, sumnjaju istražitelji, nabavili su više od 13 tona sitno rezanog duhana, čime su oštetili državni proračun za preko 11 milijuna kuna.

Sumnjaju i da je jedan član skupine s područja Zagreba, zajedno sa četiri osobe s područja Zagreba i Vinkovaca, sudjelovao u nabavi 1,8 kilograma marihuane, koju su potom prodavali kupcima na području Zagreba, Osijeka i Vinkovaca. U sklopu postupanja u ovom dijelu istraživanja policija je zaplijenila 278 grama marihuane.

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da je u sklopu drugog zločinačkog udruženja od 14 članova, organizator okupio suradnike također zbog ilegalne nabave i preprodaje duhana te od sredine ove godine prokrijumčario preko 1,9 tona rezanog duhana, čime je država oštećena za više od 1,6 milijuna kuna.

Organizator trećeg zločinačkog udruženja, u kojem je ukupno osam osumnjičenih, povezao je osobe s područja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Zagreba, radi kontinuirane kupoprodaje kokaina.

Prvookrivljenog u ovom dijelu istraživanja tereti se da je sa zasad neutvrđenim osobama iz Srbije, dogovarao nabavu većih količina kokaina te je odlazio u Srbiju radi plaćanja droge, koja je potom dopremana na područje Zagreba. Sumnja se da je tako nabavio 1,67 kilograma kokaina, koji je potom distribuiran na dogovorene lokacija radi preprodaje.

U policiji otkrivaju da je u lipnju i listopadu ove godine od pripadnika ove skupine zaplijenjeno nešto više od 700 grama kokaina. Procijenjena nabavna cijena droge je oko 200 tisuća kuna, dok je vrijednost te droge u uličnoj prodaji preko milijun kuna.

U srijedu je provedena završna akcija uhićenja 40 osumnjičenih osoba, od kojih je jedna u bijegu i za njom se traga. Uz ostalo, u akciji je oduzeto15,5 kilograma duhana, 35 grama marihuane, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 6.350 eura te 230 tisuća kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela.

U sklopu ove akcije pretresi i prikupljanje dokaza, provodili su se na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško slavonske županije te Grada Zagreba.

U realizaciji akcije sudjelovalo je oko 150 službenika iz kriminalističke i temeljne policije, kao i iz jedinica specijalne i interventne policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene