Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTIVAN BALKANSKI NARKOKARTEL

Šef Službe kriminaliteta droga o nizu policijskih akcija: "Suočeni smo s hiperprodukcijom proizvodnje svih vrsta droga." Otkrio i što se najviše troši

Aktualno Galerija Dražen Rastović, voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović, voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Foto: DNEVNIK.hr Dražen Rastović, voditelj P,NUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Rastović, i Domagoj Mikić Dražen Rastović, voditelj P,NUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Rastović, i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Rastović - 2 Galerija 1/4 >>
Osječko-baranjska policija i USKOK-a proveli su akcijom koja je obuhvatila tri organizirane skupine koje su se bavile preprodajom droga i duhana. Veliki posao u proteklim akcijama odradili su policajci Službe kriminaliteta droga i njihov voditelj Dražen Rastović, s kojim je o ovoj temi razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Policija je u suradnji s USKOK-om u nekoliko dana razbila više kriminalnih skupina. Posljednja u nizu je akcija koja je obuhvatila tri kriminalne skupine i dovela do zapljene velike količine droge.

"U suradnji s USKOK-om završena su dva kriminalistička istraživanja, jedno na području Varaždina nad desetak osoba i drugo na području Osijeka nad osam osoba. Na oba područja je, pored droge, zaplijenjeno i oružje", rekao je Dražen Rastović, voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga.

Pročitajte i ovo Ivica Katavić za Dnevnik Nove TV Predsjednik Udruženja trgovine o radu nedjeljom i manjkavosti Vladinih mjera: "To su milijunski gubici"

  Pročitajte i ovo Barbara Štrbac U ZAGREBU Reporterka Dnevnika Nove TV donosi detalje o lažnim dojavama o bombama: "Sada treba otkriti tko je poslao prijetnju"

Također je opisao i kakav je bio ustroj unutar kriminalnih skupina.

"Karakteristika svakog zločinačkog udruženja je da su hijerarhijski ustrojeni, da postoji određeni kontinuitet djelovanja, da imaju strogo rangiranu disciplinu i podjelu posla", rekao je.

Do ovako velikih zapljena dolazi, između ostalog, zbog povećanja u proizvodnji droge.

"Suočeni smo s hiperprodukcijom proizvodnje svih vrsta droga, pogotovo kemijskih droga, ali i kokaina koji dolazi iz tri države Južne Amerike. Najčešće na europsko tržište dolazi preko Ekvadora u tovarima banana", rekao je Rastović.

Velika potražnja rezultat promidžbe droga

Šef Službe kriminaliteta droga je istaknuo i da je balkanski narkokartel još uvijek aktivan.

"Izuzetno je jak i snažan. Veliki broj kriminalističkih istraživanja u zadnje dvije godine smo proveli s kolegama iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske gdje je zaplijenjena velika količina droga. Najbitnije je i najvažnije da smo prikupili dokaze protiv organizatora i članova zločinačkih udruženja",  rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija INFEKCIJE ZAVRŠAVAJU FATALNO Dječak preminuo od amebe koja jede mozak: "Ova vrsta infekcije je izuzetno rijetka, ali to nije nikakva utjeha za obitelj"

Tijekom razgovora s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem, Rastović je rekao i da je situacija vezana za droge s vremenom sve složenija.

"Sve veće količine droga se krijumčare za europsko narkotržište, koje je nalukrativnije. Najviše se troši marihuana i produkti kanabisa. Iza toga su kemijske droge koje su izuzetno jeftine, a onda i kokain", objasnio je.

Pročitajte i ovo Liz Truss zapad poziva na stabilnost "Glavica zelene salate nadživjela je britansku premijerku": Nižu se reakcije na ostavku Liz Truss, neke su urnebesne

Međutim, velika potražnja nije spustila cijenu droge na tržištu.

"Moram reći da je izuzetno velika potražnja rezultat promidžbe korištenja droge kao prihvatljivog stila života. Ljudi sve više troše sve droge koje se nude, a samim time potiču i proizvodnju", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene