Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštetili proračun

Oglasila se policija i USKOK oko velike akcije uhićenja: Zaplijenjen kokain koji u uličnoj prodaji doseže više od milijun kuna

Aktualno Galerija Uhićenja u Osijeku - 1 Uhićenja u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Osijeku - 2 Uhićenja u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Osijeku - 3 Uhićenja u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Drmić Galerija 1/4 >>
Akcija osječko-baranjske policije i USKOK-a u kojoj je u srijedu uhićeno 34 osob obuhvatila je tri organizirane skupine koje su se bavile preprodajom droga i duhana.

"Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU virovitičko-podravske, PU vukovarsko-srijemske i PU požeško-slavonske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad tri skupine, svaka za sebe povezana u zločinačka udruženja, s ukupno 39 osoba hrvatskog državljanstva i jednom osobom slovenskog državljanstva, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja", poručili su iz PU osječko-baranjske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su organizatori jednog zločinačkog udruženja okupili i povezali unutar svoje organizacije ukupno 18 osoba zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te su u vremenskom razdoblju od sredine siječnja 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 13 tona sitno rezanog duhana, čime su oštetili državni proračun za više od 11 milijuna kuna.

Isto tako, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je jedan član toga zločinačkog udruženja s područja Zagreba, zajedno sa četiri osobe s područja Zagreba i Vinkovaca, sudjelovao u neovlaštenoj nabavi 1,8 kilograma marihuane, koju su potom prodavali kupcima na području Zagreba, Osijeka i Vinkovaca. U sklopu ovog postupanja policijski službenici su zaplijenili 278,8 grama droge marihuane. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zločinačko udruženje FOTO/VIDEO Pogledajte privođenje osumnjičenih u velikoj akciji policije i USKOK-a: Osumnjičene su čak 34 osobe

Nadalje, u sklopu drugog zločinačkog udruženja, organizator je okupio i povezao 14 osoba zbog nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, tako da su od sredine 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 1,9 tona sitno rezanog duhana. Osumnjičeni su opisanim radnjama oštetili državni proračun za više od 1,6 milijuna kuna.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić javila se uživo u Vijesti u 17h i rekla da će pred suca istrage izaći i druga grupa od osmero osumnjičenika.

"Neki od njih otprije su poznati policiji zbog krade, a neki su čak i u zatvoru. Jedan od njih je pao na autocesti kod Đakova, početkom ljeta. Iz Srbije je švercao drogu koju je prodavao u Hrvatskoj", rekla je.

"Dio njih koji su pali su iz Virovitičko-podravske županije, županije koja je poznata po proizvodnji duhana. Treća grupa osumnjičenih trebala bi predvečer biti dobedenapred suca istrage", dodala je.

Pročitajte i ovo Dokumenti, ilustracija lažirali dokumente Proširena istraga protiv šestorice: Njih 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu

Organizator trećeg zločinačkog udruženja povezao je osam osoba s područja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Zagreba, radi kontinuirane kupoprodaje kokaina. Prilikom postupanja policijskih službenika tijekom lipnja i listopada ove godine zaplijenjeno je ukupno 700,12 grama kokaina kod pripadnika te grupacije. Procijenjena nabavna cijena droge je oko 200.000,00 kuna, dok je vrijednost te droge u uličnoj prodaji preko milijun kuna. 

Dana 19. listopada provedena je završna akcija uhićenja 40 osumnjičenih osoba, od kojih je jedna u bijegu i za njom se poduzimaju mjere traganja. Prilikom obavljenih pretraga tijekom jučerašnjeg dana pronađeno je i privremeno oduzeto više desetaka mobilnih uređaja i SIM kartica, 15,5 kilograma sitno rezanog duhana, 35 grama marihuane, jedna precizna digitalna vaga, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 200 australskih dolara, 6.350 eura te 230.000,00 kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela.

O istoj akciji priopćenjima se oglasio i USKOK, njihova priopćenja možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene