Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POŽARI U DALMACIJI

VIDEO Gori na području Biska: Požar pod kontrolom vatrogasaca uz pomoć kanadera, no jugo otežava situaciju

Požar koji je danas, nakon podneva, buknuo na Gačića glavici na području Biska kod Trilja od 16 je sati pod nadzorom vatrogasaca, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Dva aviona Airtractor AT-802 i dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bila su angažirana danas u akciji gašenja požara na lokaciji Bisko, Gačića Glavica u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, jedan Airtractor AT-802 angažiran je na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar, izvijestio je MORH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova strategija EK Traže se rješenja za gigantske požare koji haraju Europom: "Jesu li radikalni zaokreti došli prekasno?"

Na terenu je trenutno jedan kanader, 40 vatrogasaca sa područja Dugopolja, Trilja, Sinja, Dicma, Žrnovnice i Splita s 12 vozila, a do večeri bi trebao biti lokaliziran. Gore hrastovina i trava, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Zapovjednik DVD Trilj Mladen Klarić je rekao kako im gašenje na terenu otežava jako jugo, no srećom nisu ugrožene kuće niti poslovni objekti. 

Na istom je mjestu gorjelo i jučer kada je u dva sata vremena opožareno nešto manje od dva hektra trave i hrastovine.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 1. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 45 požara i to u: 19 u Šibenskoj-kninskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 10 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 31 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 1617 letova pri čemu je ostvareno 274:40:00 sati naleta, izbačeno je 7.545 tona vode, prevezeno 7,5 tona terete i utrošeno je 1.753 litre pjenila.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je pet puta i ostvario je pet letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 13 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene