Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmomjesečni dječak iz Solina preminuo je jučer u splitskoj Kliničkoj bolnici od meningokokne sepse, potvrdio je voditelj Jedinice za intenzivno liječenje djece dr. Julije Meštrović.


Dječak je sa simptomima septičkog šoka u bolnicu primljen u noći s ponedjeljka na utorak u krajnje teškom stanju, rekao je dr. Meštrović.

Vezani članci Slika nije dostupna I DALJE KRITIČNO Arsen Dedić dezorijentiran, na intenzivnoj je njezi Slika nije dostupna POGORŠANJE Arsen Dedić u teškom stanju

Prema kliničkom stanju, procijenjeno je da je riječ o meningokoknoj sepsi, a usprkos svim, za tako teško stanje djeteta, primijenjenim uobičajenim postupcima liječenja, dječak je rano ujutro podlegao bolesti, naveo je dr. Meštrović, dodavši da su i rezultati mikrobiološke analize potvrdili da je dječak preminuo od meningokokne sepse.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Klišmanić, izvijestila je kako su odmah nakon što ih je bolnica obavijestila o tom slučaju, poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu članova obitelji i osoba s kojima je preminuli dječak bio u doticaju.

Terapiju kemoprofilakse primilo je 35 osoba, kazala je dr. Klišmanić, a riječ je o ukućanima, članovima šire obitelji i susjedima. Lijekove će primati dva dana i ne očekuje se širenje bolesti, odnosno sekundarni slučajevi bolesti.

Ovo je drugi slučaj oboljenja od meningokokne sepse u dva tjedna na splitskom području. Petnaestogodišnjakinja iz Doma za nezbrinutu djecu u Kaštelima u bolnicu je primljena prošloga utorka, no, uspješno se oporavlja.

Početkom godine od meningokokne sepse preminulo je dijete iz Trogira.