Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio cvjećarnicu, a onda...

Uspjeh mladića iz Osijeka dokaz je da od vlastitih snova nikada ne treba odustati: ''Nisam znao ni što je ruža, kamoli napraviti buket...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladić iz Osijeka početkom ove godine odlučio je konačno ostvariti svoje snove i otvoriti vlastitu cvjećarnicu. Zbog korone i lockdowna mislio je da je njegov san završio i prije nego je počeo, a ostvarenje želja u cvjećarnici činilo se nedostižno. Ipak, za Slavena Pavlovića sve se naglo preokrenulo, a posao u njegovoj cvjećarnici sada doslovno – cvjeta.

Slaven Pavlović 26-godišnji je mladić iz Osijeka koji je odlučio ostvariti svoje snove i otvoriti cvjećarnicu. Planove mu je pokušala pomrsiti korona, a onda i lockdown.

Slaven je inače konobar po struci, a ispričao nam je da, kada se prije nekoliko godina prvi put zaposlio u jednoj cvjećarnici, nije imao baš nikakve veze s cvijećem.

''Nisam znao ni što je ruža, a kamoli...''

''Jedno sam vrijeme bio bez posla i tad sam bio u jednoj cvjećarnici i čekao buket. Moja uskoro prva šefica nešto je pričala kako treba djelatnika i ja sam iz zafrkancije rekao da ću ja raditi. Pitala me je li stvarno, ali rekao sam da ne jer nisam znao ni što je ruža, kamoli napraviti buket. Ali mi je rekla da svejedno probam'', priča nam o svojim počecima Slaven.

Kasnije je radio u još nekoliko cvjećarnica, a onda je shvati da želi biti sam svoj šef. Još jedan od razloga koji ga je potaknuo da se ozbiljno baci na posao otvaranja vlastitog obrta jest i to što mu šefovi na prijašnjim poslovima, kaže, nisu dopuštali da se izrazi drugačije od uobičajenih cvjećarskih standarada.

''Nakon toga sam još malo konobario i onda sam dao otkaz i odlučio da neću više ni za koga raditi. Mene ne ispunjava da nekome radim kavu, nego da nekome napravim lijepi buket'', kaže 26-godišnjak.

Tek otvorio, a onda - zatvaranje

Prikupio je sve potrebne dokumente, od države uzeo poticaje i u siječnju ove godine otvorio cvjećarnicu u Osijeku.

''Onda dolazi treći mjesec i moja cvjećarnica se zatvara. Kud sam tek otvorio, kud je još bilo katastrofa s prometom, a još sam i uzeo poticaje od države. Kad te krene…'', prisjeća se sada Slaven muka koje je prolazio na početku vlastitog biznisa.

''Dan prije lockdowna sam uzeo cvijeća za 4-5 tisuća kuna. I oni najave zatvaranja. To je bilo strašno. Tad sama htio raditi samo da zaradim da pokrijem dobavljače i ako moram zatvoriti, da zatvorim bez dugova. A poticaje državi ću vratiti jer ću se već negdje zaposliti'', priča Slaven i kaže da se od muke i razbolio.

Trud se isplatio!

Vrijeme u lockdownu proveo je smišljajući plan kako da spasi novootvorenu cvjećarnicu u koju je uložio ne samo mnogo novca nego i vremena, truda i ljubavi.

''Onda sam odlučio napraviti nešto što čega dosad nije bilo u gradu, bukete kakve nitko nema, nešto novo. Došao sam do jednog starijeg gospodina koji radi pletene košarice, pa sam došao na ideju raditi 'cvjetne torbice'. Kad se sve otvorilo, rekao sam si: 'Sad kreni i vidi kako će biti.' Baš sam se dao u to'', ispričao nam je ovaj mladić.

Dva mjeseca nakon ponovnog otvaranja cvjećarnice plodovi Slavenova rada napokon su se pokazali.

''Moj je promet porastao za 200 posto. Ljudi su se valjda zaželjeli nečega novog i to mi je nakon svega dokaz koliko mogu sam i koliko samo treba biti uporan, voljeti i željeti ono što radiš da bi uspio u onome što si sam sebi zacrtao'', kaže Slaven, koji je nakon manje od godinu dana od otvaranja cvjećarnice zaposlio i jednu djelatnicu.

''Mislio da sam da ću nekoga moći zaposliti tek nakon tri godine'', rekao nam je.

''Gospođo, jeste li se zabunili?''

Slaven na račun svoga rada prima pohvale sa svih strana, a otkrio nam je i da se nerijetko susreće sa stereotipom da se cvjećarstvom bave samo – žene. Tako nam je ispričao anegdotu da je s jednom klijenticom komunicirao putem društvenih mreža kada ga je iznenadila njezina poruka: ''OK, draga, onda mi tako napravi.''

Pročitajte i ovo Ante Mikulić - 1 Antina božićna priča Muškarac odlučio pokloniti svoj automobil siromašnoj obitelji: "Započeo sam jednu božićnu priču koja više nije samo moja, nego svih nas“

''Mislio sam da se zabunila, da je možda htjela nekoj prijateljici poslati poruku. Pitao sam ju što govori, je li htjela to nekome drugome poslati. Ona kaže: 'Pa kako to mislite, pa s kime ja razgovaram?' Rekao sam joj da razgovara s vlasnikom cvjećarnice. Ostala je u šoku da muškarac radi lijepe aranžmane i bukete'', smije se Slaven, koji je, uz sav trnovit put, ponosan na svoj uspjeh i zadovoljne klijente.

Imate li i vi inspirativnu priču? Nekome ste pomogli ili je netko vama učinio dobro djelo? Pišite nam na budimokaooni@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene