Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutrošnja magla u većini kontinentalne Hrvatske najava je da nas u prometu uskoro čekaju mnogo teži uvjeti. Skliske ceste i smanjena vidljivost dosad su odnijeli mnogo života.


Jesen polako stiže. Vlažni kolnici i magla koja se rano jutros pojavila na cestama diljem Hrvatske nije zaobišla ni Zagreb. No, svega nekoliko sati poslije, potpuno druga slika - kao da je nije ni bilo. U HAK-u ipak nisu zabilježili ni jednu nesreću zbog nakratko loših vremenskih uvjeta. 'Vozači su dobro reagirali na prilike na cestama, a dolaskom jeseni preporuka je da tako i nastave, da se pridržavaju pravila vožnje u prometu', poručio je Hrvoje Pećnik iz HAK-a. Maglu ćemo uskoro susretati sve češće, pa je pravila vožnje u maglovitim uvjetima, dobro ponoviti: Prvo je - učiniti svoje vozilo što uočljivijim. 'Moraju na vozilu imati uključena najmanje kratka svjetla, svjetla za maglu, ili oba istodobno. Stražnje svjetlo za maglu se koristi samo za maglu', kaže prometni stručnjak Rajko Horvat.

Bolje kasniti nego riskirati

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Na otvaranje Pelješkog mosta bit će pozvani svi, nek’ se grintavci ne sekiraju'' Prometna nesreća na autocesti A3 - 2 Ravnica na kojoj su poginuli Lambaša i Proeski: Cesta na kojoj je u nedjelju život izgubilo 10 osoba za mnoge je već bila kobna

Nakon dužeg sušnog razdoblja, vlaga i padaline cestu čine pojačano masnom i skliskom, što je uzrok mnogih prometnih nesreća. 'Vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja vozila, držati potreban razmak između vozila i izbjegavati nepotrebna pretjecanja', poručuje Horvat. Posebnu pozornost vozači bi trebali obratiti i na pješake. Najjednostavnije rečeno, polako ali sigurno. Kašnjenje na željeno odredište ništa je u usporedbi s mogućim tragičnim ishodom.