Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu jesenje magle

Učinite vozilo što uočljivijim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutrošnja magla u većini kontinentalne Hrvatske najava je da nas u prometu uskoro čekaju mnogo teži uvjeti. Skliske ceste i smanjena vidljivost dosad su odnijeli mnogo života.

Jesen polako stiže. Vlažni kolnici i magla koja se rano jutros pojavila na cestama diljem Hrvatske nije zaobišla ni Zagreb. No, svega nekoliko sati poslije, potpuno druga slika - kao da je nije ni bilo. U HAK-u ipak nisu zabilježili ni jednu nesreću zbog nakratko loših vremenskih uvjeta. 'Vozači su dobro reagirali na prilike na cestama, a dolaskom jeseni preporuka je da tako i nastave, da se pridržavaju pravila vožnje u prometu', poručio je Hrvoje Pećnik iz HAK-a. Maglu ćemo uskoro susretati sve češće, pa je pravila vožnje u maglovitim uvjetima, dobro ponoviti: Prvo je - učiniti svoje vozilo što uočljivijim. 'Moraju na vozilu imati uključena najmanje kratka svjetla, svjetla za maglu, ili oba istodobno. Stražnje svjetlo za maglu se koristi samo za maglu', kaže prometni stručnjak Rajko Horvat.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti" Sudar kod Ivanje Reke HAK poziva na oprez Gusta magla otežava promet, nesreće na cestama: Zbog lančanog sudara stvaraju se kolone

Bolje kasniti nego riskirati

Nakon dužeg sušnog razdoblja, vlaga i padaline cestu čine pojačano masnom i skliskom, što je uzrok mnogih prometnih nesreća. 'Vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja vozila, držati potreban razmak između vozila i izbjegavati nepotrebna pretjecanja', poručuje Horvat. Posebnu pozornost vozači bi trebali obratiti i na pješake. Najjednostavnije rečeno, polako ali sigurno. Kašnjenje na željeno odredište ništa je u usporedbi s mogućim tragičnim ishodom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene