Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na utrci ubrzanja Trabant izazvao Nissan GT-R

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi znaju tko i što je Nissan GT-R, japanski superautomobil sa 530 KS. Međutim, mnogi će ostati zbunjeni kad vide da mu jedan Trabant radi ozbiljne probleme na utrci ubrzanja. U čemu je stvar?

Svi mi koji smo rođeni i odrasli u Europi, posebice bliže granici s bivšim Sovjetskim savezom u razdoblju od 2. svjetskog rata do 1990-ih, dobro znamo što je Trabant, međutim ne treba se iznenaditi ako naiđete na nekoga tko će se pitati što je to, pobogu, Trabant.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Ovaj jeftini automobil koji je proizvodio istočnonjemački proizvođač automobila VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau, unatoč svojim upitnim kvalitetama mnogima je bio jedini način ostvarenja sna da posjeduju automobil te je tako vremenom postao i svojevrsna legenda.

Unatoč što je ova legenda komunističke ere imala, blago rečeno, slabe performanse, stari dvotaktni motor od 600 kubika koji je dimio još više nego što je trošio goriva, ovaj automobil i dalje ima veliko mjesto u srcima mnogih kolekcionara.

Pravi dragulj iz Bugarske – Trabant RS

Evo zašto nije pametno utrkivati se automobilom po kiši

Međutim, ovaj konkretni Trabant nema nikakve veze s povijesnim automobilom. Vlasnik ovog Trabanta 601 pod poklopac je ugradio 3.0-litreni turbo motor a samo valja pogledati stražnji kraj automobila i biti će vam jasno da ovaj Trabant misli ozbiljno.

Što to točno znači najlakše je pojmiti ako uzmemo u obzir da je takvom preradom ostavio u prašini azijski superautomobil, Nissan GT-R, pobjedivši ga za pola sekunde, na utrci ubrzanja na 400 m. Vrijeme Trabanta bilo je 11,3 sekunde dok vrijeme Nissana iznosi 11,8 sekundi.

Trabant, doduše, ima bolji omjer mase i snage, pa je bilo očigledno da će istočnonjemački junak pobijediti. Trabant ima nisku masu od 700 kg dok serijski Nissan na vazi pokazuje 1750 kg, dakle čak tonu više.

Ako Nissan GT-R od milja zovu Godzilla onda možemo samo pomisliti kakvo bi ime zaslužio žuti Trabant na steroidima koji ide kao da ga gone svi vrazi. U svakom slučaju, pogledajte video koji nam je omogućio youtube korisnik Johny Kalos i uvjerite se sami!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene