Ceste nije lako napraviti i održavati, a ako ih se prestane koristiti jako ih je teško ukloniti. Rješenje za takve probleme imaju nizozemski VolkerWessels i KWS koji rade na projektu razvoja plastičnih prometnica.


 

Riječ je o eco-friendly prijedlogu koji kaže kako bi prometnice budućnosti trebale biti napravljane od reciklirane plastike (i to prvenstveno one koje kao smeće pluta oceanima), trebale bi se sastavljati od unaprijed proizvedenih dijelova te u sebi sadržavati prostor za razne instalacije.

Vezani članci Pristupne ceste na Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskoro kreće gradnja cesta za Pelješki most, građani jedva dočekali: "Čekali smo do sad, tri dana ćemo još izdržati" Kruzeri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novom pristojbom do 14 milijuna kuna godišnje: Dubrovnik prvi uvodi naplatu za kruzere, a novac će ići za - ceste

Ovakve bi prometnice bilo relativno lako postaviti na njihov položaj te brzo riješiti svu popratnu infrastrukturu, a činjenica prethodne izrade dijelova u kontroliranim tvorničkim uvjetima bi bila jamstvo kvalitete.

VolkerWessel tvrdi i kako bi ove plastične ceste bile otpornije na trošenje, vanjske uvjete poput temperature, kiše, snijega, leda i sl. pa bi njihov životni vijek mogao biti i tri puta duži od konvencionalnih prometnica.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.