Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

AKTIVAN NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Trump ne odustaje! Tužbama nastoji ostati u Bijeloj kući - potporu mu daje lider republikanaca u Senatu

Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2
Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2 Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 4 Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 3 Galerija 1/3 >>
Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ne priznaje poraz. Pred kamerama se nije pojavio od izbornog dana, ali zato naveliko koristi društvene mreže. Ne prestaje slati poruke o izbornoj prijevari i samouvjereno poručuje da će on pobijediti.

Posljednje snimke Donalda Trumpa su one s golf terena. Čovjek koji bi za nešto više od dva mjeseca trebao prepustiti funkciju američkog predsjednika Joe Bidenu, tome se snažno opire. Putem društvenih mreža šalje poruku: ''Pobijedit ćemo!"

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Iako Trumpa pred kamerama nema, pojavili su se njegovi suradnici.

"Naša pozicija je jasna. Želimo zaštititi pravo američkog naroda. Želimo pošteno, točno, zakonito prebrojavanje'', poručila je glasnogovornica Bijele kuća Kayleigh McEnany.

Trump i ljudi oko njega ne odustaju od tvrdnji o velikoj izbornoj prijevari. Predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora Ronna McDaniel govorila je o prijavama o nepravilnostima.

''Postoje tisuće prijava o tome da se promatrače zastrašivalo i onemogućavalo u obavljanju posla. Do 16 sati, popunjena je 131 izjava pod prisegom samo u Michiganu, gdje je više od 2800 prijava incidenata koje su nam dostavljene od izbornog dana'', poručila je. 

Za razliku od predsjednice Republikanskog nacionalnog odbora, članovi ovog odbora u pojedinim saveznim državama tvrde da neregularnosti nema.

Potpora lidera Republikanaca u Senatu

''Predsjednik Trump je 100% u okviru svojih ovlasti da provjeri optužbe o nepravilnostima i razmotri svoje pravne opcije'', rekao je Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu.

Pa je tako predsjednik Trump zadužio svog ministra pravosuđa da optužbe provjeri, iako se one uobičajeno provjeravaju od strane vlasti u saveznim državama. Ministar William Barr, međutim, tvrdi da ministarstvo ima obvezu osigurati da se izbori provode tako da birači imaju povjerenja u sam proces i vladu. Zbog Barrove odluke ostavku je odmah podnio njegov suradnik, koji bi takve istrage trebao nadgledati.

Izborni stožer Donalda Trumpa u ponedjeljak je  podnio tužbu na saveznom sudu u Pennsylvaniji kako bi se dužnosnike te države spriječilo da potvrde pobjedu Joea Bidena.

Za izabranog predsjednika Joe Bidena sve ovo znači da je osuđen na čekanje. Jer, sve dok Trump ne prizna poraz i tako pokrene proces tranzicije, Biden i njegovi suradnici ne mogu početi s pripremama za preuzimanje vlasti od aktualnog predsjednika i njegovih suradnika.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene