Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANE PETROVIĆ

"Trump je tip koji nikada neće priznati poraz, a Amerika će se idućih godinu dana baviti sama sobom"

Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1
Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/1 >>
Komentatorica i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizira američke predsjedničke izbore.

Donald Trump i neki njegovi savjetnici odbijaju priznati poraz na izborima, dok u isto vrijeme demokrat Joe Biden ignorira te probleme i priprema prijenos predsjedničke vlasti.

Pročitajte i ovo Joe Biden potpora partnerima Zelenski je odahnuo, Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

U međuvremenu, pomno se analizira pobjednički govor Joe Bidena te prognozira kakva će biti njegova politika. 

Komentatorica i urednica vanjske politike Ivana Petrović na temelju pobjedničkog govora smatra kako će se Biden i SAD u idućih godinu dana baviti prije svega sama sa sobom. Komentirala je njegov pobjednički govor.

"To je prigodnički govor u kojem govori o ujedinjenju. Počeli su razgovori o tranziciji i prijenosu vlasti kako bi se spriječili neredi. Priču o ujedinjenju shvaćam kao priču o pomirljivosti. SAD su mnogoljudna zemlja, socijalno različita i govoriti o nekom ujedinjenju je tamo gotovo nemoguće. Može se govoriti o smirivanju situacije jer SAD je razjedinjen za vrijeme svake krize. 

U svom govoru Biden je govorio o koroni i to je prezentirao kao multiratelarni problem. Drugu stvar koju je naglasio je jačanje odnosa s partnerima, vraćanje starog sjaja NATO savezu i vraćanje SAD-a u sporazum o klimi. Ne toliko zbog klime, već što je to naznaka vraćanju SAD-a u multilateralne forume iz koje je Trump izveo Ameriku zbog nerazumijevanja što to znači. 

"Članstvo u multilaterali bitno"

Trump je bio biznismen i on je išao po sistemu no pay no game, bez ikakvog poimanja koliko je članstvo u multilateralnim forumima bitno zbog utjecaja i on je dao Kini i Rusiji mogućnost da imaju utjecaju o kojem nisu ni sanjali.

Treće, Amerika će se u idućih godinu dana baviti sama sa sobom. Tu prije svega mislim na kohabitaciju budućeg predsjednika s republikancima s obzirom da su izbori na polovici mandata za dvije godine.

Biden će se baviti i sređivanjem administracije. Trump je smjenio jako puno ljudi, diplomata, svojih savjetnika...Iza njega je ostala jedna velika frustrirana administracija koja nije naučila raditi na taj način", napomenula je Petrović. 

Komentirala je i moguću politiku prema Hrvatskoj. 

"Rijetko koja Vlada nakon predsjednika Tuđmana je imala viziju i strategiju oko odnosa s Amerikom. Mi ne trebamo biti opterećeni tko će biti predsjednik u SAD-u već gledati kako svoj interes u to uklopiti. Tu treba priznati doprinos Ivi Sanaderu koji je zarolao zamrle odnose sa SAD-om tijekom mandata premijera Račana. Bush je bio u Zagrebu. Nakon toga ti odnosi su osrednji i mogli bi biti puno bolji.

U Trumpovom mandatu se dogodio, podsjetimo susret Kolinde Grabar-Kitarović s Trumpom u Varšavi na Inicijativi triju mora. 

"Bez kapaciteta i sluha"

Hrvatska politika nije imala kapaciteta, a ni sluha da na tome izgradi follow up hrvatsko-američkih odnosa. Inicijativa Triju mora je bila jako bitna. Ponovo ju je oživio predsjednik Obama. Trump je to preuzeo od Obame i sigurno će to Biden preuzeti od Trumpa.   

Moramo vidjeti i tko će biti Bidenovi savjetnici. Kamala Harris će biti one person, nešto kao što je bio Al Gore u mandatu Billa Clintona. 

Njihov odnos nije bio uvijek bajan. Biden je izabran od demokrata kao kompromisno rješenje, a Kamala je delegirana kao predstavnica jednog krajnje lijevog biračkog tijela, lijevije je od Sandersa", napomenula je Petrović. 

O odlasku Trumpa kaže: 

"Trump je tip koji nikada neće priznati poraz, ali mislim da postoje jako male šanse da se Vrhovni sud upetlja u priču. Jako mala je mogućnost da je tu došlo do izborne prijevare. Američko pravosuđe je sastavljeno od vrhunskih profesionalaca", istaknula je za kraj Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene