Fenomen koji je već dugi niz godina prisutan u Hrvatskoj sve je snažniji i u susjednoj zemlji. Mladi sve više zalaze u klubove koji puštaju glazbu često nespojivu sa slovenskim imidžem. Slovenci pokazuju da osim što znaju marljivo raditi, znaju i dobro tulumariti u balkanskom stilu.


Kad u Sloveniji padne noć, Europa se zaboravlja. Kakav Laibach ili Predin - zakon su Brena i Ceca.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

Mješavina tradicionalne srpske folk glazbe i dance ritmova s ranih devedesetih poharala je i Slovence. Točnije,slovenske državljane. Nije krv voda.

'Činjenica da slušamo balkansku glazbu, da smo dio te kulture, zasigurno jača balkanski dio našeg identiteta i ni u kom slučaju se ne bismo trebali toga sramiti', kaže jedan slovenski posjetitelj folk fešti.

Ali kad se razdani, 'Balkane moj' se ipak više ne sluša. Strah od stigme primitivizma je jači. Naši susjedi su kao doktor Jekyll i mister Hyde. Po danu europljani, a noću oni pravi. Od kafane do kafane.