Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrtak na ZagrebDoxu započinje u 12 sati, repriznim projekcijama hrvatskih dokumentaraca: filma 'TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje' Igora Bezinovića i 'Znak na Kajinu' Ljiljane Šišmanović i Tihane Kopsa.


U dvorani 5 u 14 sati svi zainteresirani imaju priliku pogledati blok filmova iz regionalne konkurencije: njemačko-makedonski film 'Duhan-djevojka' redateljice Biljane Garvanlieve dirljiv je osvrt na kulturu Yörüka, gotovo potpuno zaboravljene i danas nepoznate manjine, koja još uvijek naseljava planinske predjele Makedonije. Film 'Kriva je' autorice Milice Đenić prati dvadesetčetverogodišnju Makedonku Mariju, koja je već četiri godine ovisna o drogama.

Vezani članci Festival u Indiji - 1 Tragedija na festivalu zmajeva, šestero mrtvih: Žice im prerezale vrat, umrlo troje djece Slika nije dostupna ZagrebDox prikazuje najbolji europski dokumentarac - ‘Zvuk insekata – bilješka o mumiji’

>> ZagrebDox prikazuje najbolji europski dokumentarac - ‘Zvuk insekata – bilješka o mumiji’

>> FOTO: Političari i redatelji zvijezde otvorenja ZagrebDoxa

'Tačka prekida' uradak je Igora M. Toholja koji govori o smrtnim slučajevima na tračnicama vlakova i o bespomoćnim strojovođama koji sa svoje pozicije ne mogu učiniti ništa kako bi te iste nesreće spriječili.

U 16 h u dvorani broj 2 očekuju vas dva naslova iz medjunarodne konkurencije: 'Sol' Australaca Michaela Angusa i Murraya Fredricksona i 'Videokracija' Šveđanina Erika Gandinija. ‘Sol’ je priča o fotografu Murrayu Fredericksu i njegovu hodočašću u zabačeni kut južne Australije, u srce jezera Eyre.

'Videokracijia' se bavi Silviom Berlusconijem i njegovom pozicijom koja drži moćno oružje za oblikovanje javnog mijenja. Erik Gandini istražuje kako sve to izgleda iz perspektive Berlusconijevih ljudi, od agenta za talente koji je blizak premijeru do paparazza koji se hrani medijskim cirkusom... Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Torontu 2009.

Regionalna konkurencija nastavlja se u dvorani broj 2 u 18 sati i to filmom 'Berlinskaya Fuga' i 'Lijepa moja Dacia'; prvi je uradak Denesa Nayja, a donosi priču o petogodišnjoj Alesiji koja odrasta u toplom obiteljskom gnijezdu punom ljubavi i nade u mračnom ukrajinskom industrijskom velegradu Donjecku. Autori 'Lijepe moje Dacie' Julio Soto i Stefan Constantinescu vodi vas kroz rumunjsku evoluciju od komunizma do kapitalizma očima njezinog poznatog simbola, automobila Dacia.

U istom terminu u dvorani broj 3 očekuje vas blok filmova u kategoriji Happy dox – autor Christian Roosen u filmu 'Grljenje s političarima' kombinira igrani i dokumentarni film: donosi priču o predizbornoj kampanji i političarima koji se predstavljaju na javnim mjestima dok dokumentarac 'Gdje se suncu ne žuri' redatelja Mateja Bobrika donosi portret jednog slovačkog sela – umirućeg svijeta kojeg oživljavaju jedino sprovodi. Film je dobitnik posebnog priznanja na festivalu u Krakowu. U istom bloku su i filmovi 'Osadne' redatelja Marka Škopa i film 'Rakiola Vjera' redateljice Jelene Topić.

Večernje projekcije od 20 sati među mnoštvom naslova uključuju i film 'Dolasci' francuskih autora Claudine Bories i Patricea Chagnarda koji će biti prikazan u dvorani broj 3. Spomenuti dokumentarac prati valove ljudi sa raznih strana svijeta koji svakodnevno pristižu u središte Pariza u prostorije organizacije koja im pomaže da se snađu. Autori prate strahove i nade pridošlica u potrazi za boljim životom, ali i nemoć i borbu onih koji im pokušavaju pružati pomoć. Film je na DOK Leipzigu osvojio nekoliko nagrada.

U dvorani broj 2 u istom terminu na rasporedu su slijedeći naslovi: kratki dokumentarac 'Iskopavanje olovke' Carola Saltera o kozaru sa sjevera Ugande te južnokorejski 'Željezne vrane' redatelja Bong Nama Parka.

U 22 sata u dvorani broj 2 bit će prikazan dva naslova iz programa Glazbeni globus: film o Severini i 'Zbor pritužbi'. Film 'Kad se pretvorim u Severinu' snimatelja i sve traženijeg redatelja glazbenih spotova Darka Drinovca prikazuje događaje uoči i tijekom Severininog koncerta u Beogradu 17. listopada 2009. na kojem je prisustvovalo 20 tisuća ljudi. Danska redateljica Ada Bligaard Søby s filmom 'Zbor pritužbi' vodi vas kroz kakofoniju pritužbi od Chicaga do Singapura. Unatoč različitostima u kulturama, svima nam je zajednička osobina – jadanje.

Dox događanja u četvrtak: večer posvećena Anti Babaji i prvijenac Lane Šarić!

Četvrtak donosi dva nova Dox događanja: u 18 sati u dvorani broj 5 na rasporedu je program posvećen nedavno preminulom filmskom velikanu Anti Babaji. Hrvoje Turković odabrao je šest naslova iz bogata Babajina filmskog opusa. 'Opredijeljen intelektualac, društveni skeptik s vjerom u vrijednosti duha, svojim naizgled heterogenim opusom artikulirao je zaseban, vrlo konzistentan filmski opus – stalnu tragalačku meditaciju nad životom vođenu nelagodnim metafizičkim pitanjem – obnavljanim najrazličitijim filmskim i životnim povodima – ‘Ima li sve to smisla?’.

Naravno, sama njegova stvaralačka aktivnost, suptilni doživljaji koje je kroz nju artikulirao kao da daju potvrdan odgovor na to metafizičko pitanje. No s druge strane, sami njegovi filmovi svojim mislenim efektom, a često i njegovi rijetki javni intervjui, kao da ukazuju na, Babajinu umu stalno prezentnu, mogućnost odrečnog odgovora, piše Turković. Gledatelji će imati priliku prisjetiti se slijedećih Babajinih naslova: Jedan dan na Rijeci, Brod, Tijelo, Čuješ li me?, Čekaonica, Čuješ li me sad?

U 20 sati u dvorani broj 1 pak premijerno će se održati film 'Klasa optimist', prvijenac dramaturginje Lane Šarić. Na temelju vlastitog iskustva te kroz priče nekolicine protagonista, autorica prikazuje načine suočavanja s leukemijom – potencijalno smrtnom bolešću te svemu onome što dolazi nakon liječenja.

Dox događanja osmišljena su u svrhu pružanja prostora filmovima koji će premijerno biti prikazani na festivalu. Pored sudjelovanja autora i filmske ekipe, nakon projekcija biti će organizirani i razgovori s autorima: tako će biti omogućena direktna komunikacija između autora i publike.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju