Ovotjedna Istraga napravila je mini rekonstrukciju kninskog logora smrti u kojoj zloglasnog čuvara glumi Robert Valdec, a žrtve same sebe.


Autorica Iva Rebac napravila je priču o Saši Počući koji je bio čuvar u kninskom logoru smrti tijekom srpske okupacije, a koji je nedavno na Županijskom sudu u Šibeniku nepravomoćno osuđen na samo pet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i vojnim zarobljenicima. Dvadesetak je zatočenika do najsitnijeg detalja svjedočilo kako ih je Počuća sadistički ponižavao, mučio, premlaćivao i seksualno iskorištavao. U znak prosvjeda zbog sramotno male kazne Počućine žrtve na autentičnoj lokaciji u Staroj kninskoj bolnici glumile su same sebe. Bilo im je teško, kažu, ali žele da se neke stvari ne zaborave i da se zna što su tamo prolazili. Robert Valdec se odlučio na ulogu koje se nitko drugi nije htio prihvatiti, a kada je vidio popis zlodjela čuvara shvatio je i zašto.

Vezani članci Slika nije dostupna CPJ zabrinut zbog prijetnji Valdecu Slika nije dostupna Lucić o prijetnjama Valdecu

''Iznimno nam je drago što je Robert Valdec glumio Sašu Počuću da dokažemo kako je sve to bilo. Zahvaljujemo se redakciji Istrage koja je jedina odlučila te naše muke prikazati široj javnosti i ta zvjerstva koja su se tamo događala.'' – izjavio je zarobljenik kninskog zatvora Jakov Čosić.

Pogledaj emisiju!