Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnoge žene koje u navršile četrdesetu svjesno se počinju drukčije hraniti zbog čega nerijetko dolazi do poremećaja u njihovu načinu prehrane.


Razlog tomu je nezadovoljstvo vlastitim izgledom, rezultati su istraživanja što ih je na 2.000 žena provela jedna britanska tvrtka za britanski časopis Top Sante, prenosi BBC.

Vezani članci Nina Popović, Zoran Milanović, Sanja Sarnavka, Rada Borić, i Renata Ivanović Pljušte reakcije na Milanovićevu izjavu o žrtvama seksualnog nasilja: ''Predsjedniče, sram vas bilo!" Astrid Malvić Jutro koje je Astrid promijenilo život iz temelja: "Ispočetka sam učila hodati..."

Više od 70 posto žena u posljednjih godinu dana držalo je ili je namjeravalo provesti dijetu, a kod čak 58 posto ih je zabilježen poremećaj u načinu prehrane, tvrde znanstvenici te upozoravaju kako su takvi poremećaji česti kod žena i muškaraca različitih životnih dobi. Stručnjaci ih pozivaju - posebno žene, da se ne odlučuju na brza rješenja.

Rezultati istraživanja pokazali su kako bi prosječna
četrdesetogodišnjakinja željela težiti manje nego u svoji dvadesetim.

Prema vlastitom je tijelu vrlo kritična i ocjenjuje ga sa tri i pol na ljestvici ocjena od 10, u odnosu na ocjenu sedam od deset koju si je "davala" kad je imala dvadeset.

Zabrinjavajuće je što je gotovo polovina ispitanica odgovorila kako preskače, primjerice doručak, kako umjesto ručka pojede sendvič, a za večeru uzme malo čokolade i popije pola čaše vina.

Gotovo trećina ispitanih žena odgovorila je da uzima tablete za mršavljenje ili laksative, a neke među njima čak su pokušale hipnozu kako bi im pomogla u smanjenju kilograma. Većina ispitanih četrdesetogodišnjakinja zavidi svojim vršnjakinjama koje su održale tijela vitkima.

Prema podacima Britanske udruge za estetsku kirurgiju iz 2005. kozmetički kirurški zahvati sve su popularniji. Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji obavljeno ih je 19,600 u odnosu na 15,019 u 2004. godini.

Sve u popularniji i razni anti-ageing programi. 42 posto žena podvrgava se faceliftingu, a 50 posto ih se podvrgava blesfaroplastici (podizanju očnih kapaka).

"Brze dijete, uzimanje laksativa, tableta za mršavljenje i sličnih preparata najčešće vode u ozbiljne zdravstvene probleme. Važno je držati se odgovarajućeg režima prehrane i redovito vježbati.

Osim toga, mislim da živimo u društvu koje je nametnulo mišljenje da će se izmjenom izgleda riješiti i emotivni problemi pojedinca", rekla je glasnogovornica britanske Udruge za osobe s poremećajem u prehrani.