Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potraga za plodovima borovnica za dvije švedske kuharice završila je uzaludno ali ipak uspješno, jer nisu pronašle borovnice ali sada prodaju rudnik na nalazištu zlata koje su usput pronašle.


Dvije prijateljice, 69-godišnja Siv Wiik i 64-godišnja Harriet Svensson pošle su u šetnju u blizini svoga mjesta Oeverturingena u švedskoj pokrajini Vaesterbotten i usput namjeravale skupiti košaricu borovnica.

Vezani članci Grumen zlata, ilustracija Mjesecima čekali dozvole za iskope pa u istom danu pronašli dva grumena zlata ''teška'' milijun i pol kuna Fortrade - zlato - 1 Cijena zlata oborila novi rekord! Naučite kako možete trgovati cijenom zlata iz svoje kuće

Nisu imale sreće u traganju za plodovima pa su od dosade razgrtale kamenčiće i pritom došle do otkrića koje ih je u tren oka učinilo bogatima. Pronašle su zlato.

"Upravo pripremamo potpisivanje ugovora s rudarskim poduzećem", izjavila je u srijedu umirovljena kuharica Siv Wiik, čiji je izlet u šumu doveo do otkrića najvećih zaliha zlata u povijesti Švedske.

"Od toga dana naši su se životu promijenili", izjavila je Siv Wiik.

Nakon šetnje iz koje su donijele grumen plemenitog metala, dvije prijateljice našle su se pod opsadom rudarskih poduzeća koja su htjela kupiti prava na kopanje zlata. Područje u kojemu su pronašle zlato nije u njihovu vlasništvu, ali na ruku im je išao zakon koji dopušta otkup prava na potragu za plemenitim metalima na određenom području na rok od tri godine.

Prijateljice ne žele otkriti iznos novca koji će im donijeti njihovo otkriće, ali obećavaju da će i dalje ostati živjeti u svom selu sa 171 stanovnika oko 500 kilometara sjeverno od Stockholma.

Zlatna groznica ipak nije zahvatila mjesto. "Nezaposlenost ovdje na sjeveru krajnje je visoka i stoga se svi raduju otvaranju rudnika. Od svakog radnog mjesta ima korist pet osoba", izjavila je Siv Wiik. Njezina prijateljica i iznenadna poslovna partnerica Harriet Svensson još uvijek radi kao kuharica u seoskoj školi.