Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveški novinar, osumnjičen da je izmislio intervju s Billom Gatesom, Michaelom Schumacherom i Oprah Winfrey, priznao je u ponedjeljak da je "varao" u svojim člancima


objavljenima u velikim listovima.

"Nemam nikakve isprike. Samo pojašnjenja. No činjenica je da sam varao u pojedinim slučajevima", napisao je Bjoern Benkow, neovisni novinar u javnome priznanju koje je objavio dnevnik Dagens Naeringsliv.

Prošlog je tjedna norveški Microsoft osporio autentičnost intervjua Billa Gatesa, utemeljitelja informatičkog diva Microsoft. Tekst intervjua potpisao je Bjeorn Benkow, a objavili su ga švedski visokotiražni Aftonbladet te norveški magazin Mann.

U tome članku najbogatiji čovjek na svijetu tvrdi da u džepu nikada nema ni novčića.

Norveški tabloid Dagbladet i danski dnevnik Jyllands-Posten
zaključili su da je Bjeorn Benkow također lažirao intervjue njemačkog šampiona Formule 1 Michaela Schumachera te televizijske američke zvijezde Oprah Winfrey.

U svojem priznanju 66-godišnji novinar pojašnjava da istina nije ni crna ni bijela i da je on slavne ličnosti doista sretao i s njima razgovarao no okolnosti i datumi nisu autentični.

Svoje je intervjue pojasnio umjetničkom slobodom kojoj se utekao zbog svog slabijeg zdravstvenog stanja zbog čega mu je smanjena pokretljivost.

"To što sam učinio, učinio sam iz očaja. Da bih platio najam, račune za struju, hranu. Da bih preživio", objasnio je.

Pismo je završio isprikom svojim bližnjima, kolegama i čitateljima, parafrazirajući poznatu Isusovu rečenicu "Oprostite mi, jer sam znao što činim".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju