Obavijesti Pretražite Navigacija

Natjecanje u jedenju sirovih kopriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetsko natjecanje u jedenju kopriva održano je u malenom selu Marshwood, pokrajina Dorset, u Velikoj Britaniji. Kada bi ju poslagali jednu na drugu, ispada da je pobjednik ovog natjecanja pojeo 17 i pol metara koprive.

Morate biti Britanac da bi  razumjeli natjecanje u jedenju sirovih kopriva, svrstavanje istog natjecanja u sportske discipline i deklariranje pobjednika kao svjetskog prvaka. 

Natjecatelji usta moraju imati mokra, a lišće savijati vrlo pažljivo inače im poplavi jezik i nateknu usta.

Kuhanjem kopriva izgubi svojstva žarenja i ima okus sličan špinatu. No, natjecanje u Dorsetu kuhanjem ne olakšavaju stvar,  koprive se moraju jesti sirove. 

Ubiru se samo nekoliko sati prije natjecanja kako bi bile što svježije pa sudionici jedu i gusjenice, puževe ili druge životinjice koje stanuju na koprivama. 

Ove godine natjecanje je privuklo poklonike diljem svijeta. U ovoj neobičnoj disciplini okušali su se Australci, Rusi, Irci i Belgijanci.

Pravila natjecanja prilično su stroga.

 Jedino predviđene pojedene koprive se računaju, odnosno,  natjecatelji ne smiju donijeti svoje, nisu dopuštene supstance koje umrtvljuju usta, jedino se za vrijeme pauze između gutanja kopriva smije popiti pivo. 

Natjecatelji su okus gomile sirovih kopriva opisali kao sve od pokvarene salate bez preljeva pa do mješavine špinata sa komadićima govedine. 

Tradicija takmičenja u jedenju kopriva u selu Marshwood, koje broji 300-tinjak stanovnika,  počelo je 1986. godine kada su dvojica farmera posvađala oko toga čija su koprive veće. 

Tada je jedan izjavio:' Imat ćemo natjecanje za sve u pokrajini i tada ćemo vidjeti čija je kopriva veća'. I tako je sve počelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene