Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matične stanice iz masnoga tkiva mogu se pretvoriti u stanice glatkih mišića što otvara put liječenju mnogih vrsta srčanih i gastrointestinalnih bolesti te bolesti mjehura.


Pokus još, doduše, ne nudi pretvaranje naslaga suvišnoga sala u čvrst i ravan trbuh, ali istraživači kažu da se uzgojene stanice stežu i opuštaju baš kao stanice glatkih mišića od kojih su, među ostalim, građeni unutrašnji organi krvožilnog, probavnog, dišnog i urogenitalnog sustava.

Vezani članci Slika nije dostupna Razvili test koji previđa rak dojke devet godina unaprijed Slika nije dostupna REVOLUCIJA U ZNANOSTI Zaustavljeno je starenje stanica

Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da masno tkivo može biti dobar izvor tjelesnih matičnih stanica.

"Masno tkivo može biti vrijedan izvor za uzgoj stanica glatkih mišića koje možemo iskoristiti za obnovu i oporavak oštećenih organa", rekla je dr. Larissa Rodriguez, asistentica s Odsjeka za urologiju medicinskog fakulteta Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA).

A izvori masnoga tkiva gotovo su nepresušni.

Znanstvenici već neko vrijeme traže izvor matičnih stanica za
laboratorijski uzgoj stanica glatkih mišića koje mogu poslužiti za
liječenje srčanih bolesti, gastrointestinalnih bolesti i bolesti
mjehura.

Među ostalim mogućnostima razmatralo se i mogućnost uzimanja stanica iz oboljelog organa, no studije su pokazale da su i matične stanice oboljeloga organa oštećene te da se neće moći razvijati u laboratoriju za transplantaciju.

Transplantati uzgojeni iz pacijentova masnog tkiva mogli bi se
koristiti bez straha od odbacivanja tkiva. Stanice glatkih mišića mogu se uzgojiti iz matičnih stanica u mozgu i koštanoj srži, ali je njihov uzgoj iz masnih stanica mnogo lakši, dodala je Rodriguez.

Prošloga je tjedna George Bush uložio veto na zakon koji bi omogućio finaciranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica, rekavši kako bi radije da se u istraživanjima koriste odrasle matične stanice poput ovih koje su koristili znanstvenici na Kalifornijskom sveučilištu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju