Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports)
Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports)

Virus HIV-a po prvi put je uhvaćen kamerom - nova videosnimka pokazuje kako virus prelazi iz zaražene stanice u novog domaćina, kao što se inače događa tijekom seksualnih odnosa.


Videozapis u stvarnom vremenu nudi novi uvid u to kako virus HIV-a inficira stanice tijekom seksa, piše LiveScience.

Vezani članci Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Slika nije dostupna 'Nadam se da ćeš me zauvijek pamtiti': Zlokobna poruka pomogla joj da otkrije šokantnu istinu

"Imali smo tu opću ideju o tome kako HIV inficira tkivo genitalnog trakta", rekao je dr. Morgane Bomsel, molekularni biolog na Cochin Institutu u Parizu i jedan od vodećih autora studije. "Može se definirati točan slijed događaja".

Kako bi napravili videozapis znanstvenici su u laboratoriju stvorili model genitalnog tkiva, uključujući i stanice genitalne sluznice, poznate kao epitelne stanice. Virus, koji inficira stanice imunološkog sustava, obilježen je zelenim fluorescentnim proteinom

U videuzapisu, vrsta imunološke stanice, tzv. T-stanica, zaražena je HIV-om i ta stanica dolazi u kontakt s epitelnim stanicama. Jednom kada ove stanice dođu u kontakt formira se virusna sinapsa koja "dopušta" da čestice virusa putuju od zaražene do nezaražene stanice.

HIV iz T-stanice ulazi u epitelne stanice. HIV zapravo ne inficira epitelnu stanicu, već putuje diljem stanice i kasnije ga "proždiru" makrofagi, drugi tip imunoloških stanica na koje HIV cilja.

Nakon otprilike 20 dana, HIV ulazi u latentni ili "uspavan" stadij, ali još uvijek je unutar makrofaga, što ga čini otpornijim na lijekove.

Cilj za nove strategije prevencije HIV-a bio bi "djelovati ekstremno rano nakon infekcije" da bi se izbjegla ova faza u makrofagu, rekao je dr. Bomsel. Nova studija može pomoći znanstvenicima da poduzmu korake prema tom cilju. Jedna od ideja je napraviti cjepivo koje je aktivno na genitalnoj sluznici, "jer ne možete čekati" da se zaustavi širenje HIV-a, rekao je dr. Bomsel.

Nalazi su objavljeni u utorak 8. svibnja u znanstvenom časopisu Cell Reports

Procjenjuje se da je HIV-om u svijetu zaraženo oko 36,7 milijuna djece i odraslih.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju