Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brijunska maslina, stara 1600 godina, dala je 44 kilograma ploda od kojega je dobiveno pet litara ekstra djevičanskog ulja, priopćeno je danas iz Nacionalnog parka "Brijuni".


Urod je nešto manji nego lani, zato što je proljetos, nakon skidanja betonskog "gipsa" kojim je liječeno raspuklo stablo, obavljena jača rezidba.

Vezani članci Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ćorić o osumnjičenim ravnateljima nacionalnih parkova: ''Svaka nezakonitost bit će sankcionirana'' Salma Hayek i Francois-Hanri Pinault (Foto: Instagram) Salma Hayek objavila fotke s Brijuna: "Ne dirajte životinje, ali se pobrinite da dirate svog supruga"

Maslina se sedamdesetih godina prošloga stoljeća usred nevremena raspukla na dva dijela, a rane nastale raspuknućem stabla konzervirane su betonom, koji je jako ugrožavao staro stablo.

Berbu su obavili studenti mediteranske poljoprivrede Riječkog veleučilišta u Poreču.

Brijunska maslina jedna je od najstarijih na Mediteranu, što je utvrđeno karbonskom analizom uzorka iz korijenova vrata na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu 60-ih godina prošloga stoljeća.