Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Balonom iznad Bajkalskog jezera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u povijesti ruski su istraživači uspjeli preletjeti Bajkalsko jezero u balonu na vrući zrak. Bajkalsko jezero najdublje je jezero na svijetu, jedno od najvećih, a oko i u njemu živi mnoštvo jedinstvenih vrsta biljaka i životinja.

Bajkalsko jezero nalazi se južnom dijelu Sibira i najdublje je jezero na svijetu (oko 1620 metara).

Pročitajte i ovo Špijunski balon, ilustracija Pretjerana reakcija Rat balonima: Kina zaprijetila - "I oni su ilegalno letjeli u našem zračnom prostoru. Poduzet ćemo protumjere" Ilustracija UŠLI BEZ DOZVOLE Kina poručila: "SAD je imao više od 10 balona u našem zračnom prostoru"

Pretpostavlja se da je staro oko 30 milijuna godina, a površina mu je nevjerojatnih 31 500 km².

Poznato je pod nazivom 'plavo sibirsko oko', a zaprema više od 20% svjetskih zaliha slatke vode.

Područje na kojem se nalazi poznato je kao 'Ruski bermudski trokut', a na njemu su do sada misteriozno nestale čak tri ekspedicije istraživača.

Oni koji su se vraćali s jezera pričali su čudne priče o blještavim krugovima koji se pojavljuju u zraku.

No sve to nije zaustavilo istraživača Valentina Yefremova da preleti jezero balonom na vrući zrak. Balonom nazvanim 'Sveta Rusija'' Valentin je već preletio Sjeverni pol.

'Zainteresiran sam za letenje iznad nesvakidašnjih i mističnih mjesta na planeti', kaže Yefremov, kojem se na ovom letu pridružio kolega i prijatelj Vladimir Isaichev.

Letjeli su 4000 metara iznad jezera i Isaichev je bio oduševljen prizorom.

Tijekom leta bili su izloženi snažnim vjetrovima, a dva su puta bili prisiljeni promijeniti planirano mjesto slijetanja.

Helikopter koji ih je pratio na putovanju nakon nekog je vremna izgubio kontakt s balonom no nakon nekog vremena uočili su ga kako leži u šumi. 

'Morali smo sletjeti na veoma neprikladno mjesto. Planirali smo se spustiti na jednom mjestu pokraj rijeke no ostali smo bez goriva', objasnio je Isaichev neobično slijetanje dvojice avanturista.

Yefremov i Isaichev za dva su sata preletjeli gotovo stotinjak kilometara.

Osim čistog avanturizma dvojica su prijatelja na let iznad jednog od najvećih svjetskih jezera 'natjerala' i želja za skretanjem pozornosti na zaštitu okoliša oko Bajkalskog jezera koje ugrožava obližnja drvne industrije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene