Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski su špijuni tijekom Drugog svjetskog rata koristili usluge jednog astrologa kojeg su, iako su svi misli da je prevarant, poslali čak u Sjedinjene Države u propagandnu misiju, otkrili su tajni dokumenti objavljeni ovoga tjedna.


Dokumenti koje je objavila britanska obavještajna služba pružaju i uzbudljive špijunske priče dostojne scenarija za hollywoodski film i uvid u britanski obavještajni rad tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je službeni povjesničar sigurnosnih službi Christopher Andrew.

Vezani članci Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Nova špijunska afera uzdrmala Austriju: ''To neće poboljšati odnose između EU-a i Rusije'' Špijun/Ilustracija (Foto: Getty Images) CIA u problemu: Njihovi doušnici iz Putinova kruga već mjesecima im ne javljaju ništa

Zapisi pokazuju da su mnogi britanski obavještajci osjećali samo prezir spram Louisa de Wohla, spisatelja i astrologa kojem je materinji jezik bio njemački i koji je tvrdio da potiče od mađarskog plemstva a sam sebe zvao "suvremenim Nostradamusom".

"Nikada mi se nije sviđao Louis de Wohl. Djeluje mi kao šarlatan i prevarant", napisao je jedan do njegovih rukovoditelja. "On je jednom prilikom iskoristio svoj utjecaj na visokorangirane britanske obavještajne časnike kroz svoju profesiju zurenja u zvijezde".

"U svojim knjigama tvrdi da je mnogo putovao po istoku preodjeven u Arapa i da je često posjećivao berlinske kavane u ženskoj odjeći", napisao je drugi. Nekoliko njih je napisalo da misli da je on nacist.

No, ipak se uspio smjestiti u vladinom apartmanu u zapadnom Londonu kojeg je nazvao Uredom za psihološka istraživanja.

Tamo je čitao horoskope za bogate klijente među kojima su bili i britanski dužnosnici, zapovjednici francuskog pokreta otpora i rumunjski veleposlanik kojeg je, kako tvrdi, uvjerio da da ostavku i prebjegne na drugu stranu.

Čelnici britanske obavještajne službe poslali su de Wohla na propagandnu turneju po Americi 1941. godine kada je Britanija bila u ratu s Njemačkom a Washington još uvijek neutralan.

De Wohl je američkim novinarima dao pismo za koje je tvrdio da je od osobnog Hitlerovog astrologa a koje predviđa da će nacistički vođa "nestati" u roku od godinu dana.

"Njegov se propagandni posjet Americi smatrao vrlo uspješnim", napisao je u spisu jedan britanski obavještajni voditelj preporučivši da se de Wohlu da britansko državljanstvo.

De Wohl je dobio čin satnika u britanskoj vojsci što je izgleda zasmetalo mnogim dužnosnicima a do kraja rata su mu britanske špijunske službe poslove davale tek povremeno i odlučile ga pozorno pratiti.

"Unatoč činjenici da ga mnogi smatraju šarlatanom još uvijek mnogi žele njegov astrološki savjet. Nadaren je kao psiholog i pruža odličan uvid u mentalitet ljudi na kontinentu", napisao je dužnosnik i napomenuo da ga treba pozorno nadgledati jer ga motivira isključivo osobni interes.