Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slika Jacksona Pollocka prodana je za 140 milijuna dolara, što bi mogla biti najveća cijena ikada plaćena za neku sliku, objavio je The New York Times.


Pozivajući se na stručnjake koji su željeli ostati anonimni, The Times prenosi da je holivudski mogul David Geffen prodao sliku 'No.5,1948.' meksičkom financijašu Davidu Martinezu uz posredovanje aukcijske kuće Sotheby's.

Vezani članci Slika nije dostupna Objavio snimku: Misteriozni Banksy objasnio zašto je uništio sliku na aukciji Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Je li to maslo samog Banksyja? Nakon što je prodana za 8 milijuna kuna slika se "samouništila"

Potvrdi li se ta prodaja, preteći će dosad najviše izdvojenu svotu za neku sliku, koja je postavljena u lipnju ove godine kada je kozmetički magnat Ronald S. Lauder platio 135 milijuna dolara za portret austrijskog slikara Gustava Klimta iz 1907. godine.

List opisuje Martineza kao 'megakupca' moderne umjetnosti koji je dosad kupio djela Villema de Kooninga i Marka Rothka.
'No 5., 1948', veličine metar s dva metra, apstraktno je djelo
nastalo kapanjem crvene, žute i plave boje po podlozi.

Na popisu najskupljih slika svijeta slijedi Picasso sa slikama
'Dječak s lulom', prodan za 104,2 milijuna dolara, pa Picassova 'Dora Maar s mačkom' prodana za 95,2 milijuna dolara. Zatim je na 5. mjestu Van Goghov 'Portret dr. Gacheta' kojeg je japanski bogataš Ryoei Saito platio 82,5 milijuna dolara , pa Renoirov 'Au Moulin de la Galette' prodan 78,1 milijun dolara, zatim Rubensov 'Pokolj nedužnih' prodan za 76,7 milijuna dolara, na 8. mjestu Van Goghov 'Umjetnik bez brade' prodan za 71,5 milijuna dolara, na 9. mjestu Cezannove 'Mrtva priroda sa zastorom, vrčem i voćem' prodana za 60.5 milijuna dolara i na 10. mjestu Picassova 'Žena prekriženih ruku' prodana za 55,0 milijuna
dolara.