Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filmski kritičar Nove TV za ovaj vikend preporuča DVD "«O» za osvetu", a ako se odlučite za posjet kinu, obavezno pogledajte film "Crna dalija".


KINO: Crna dalija (The Black Dahlia)
Režija: Brian De Palma, Uloge: Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank

Već u prvih nekoliko kadrova «Crne dalije» koji obiluju nekonvecionalnim švenkanjem i zumiranjem jasno nam je da gledamo dobrog starog De Palmu. Slavni je redatelj na početku svoje karijere bio iznimno impresioniran Alfredom Hitchcockom, a jedan od zaštitnih znakova starog genija upravo je bilo spomenuto igranje kamerom.

Vezani članci Slika nije dostupna Indiana Jones za 21. stoljeće Slika nije dostupna Dosadni ep i još dosadnija opera

Tako snimljenoj «Crnoj daliji» dodajmo onaj dobro poznati ugođaj starih američkih krimića iz 50-ih i 60-ih godina i čovjek se odmah osjeti opušten i blažen u mraku kino dvorane. «Crna Dalija» na recentnom kino-repertoaru predstavlja vizualnu uživanciju bez premca. Film je nastao na temelju istoimenog kriminalističkog bestsellera Jamesa Ellroya. 

Podsjetimo jedan drugi Ellroyjev roman «L.A. povjerljivo» također je imao vrlo uspješnu ekranizaciju, a u njoj su briljirali Russell Crowe i Kim Besinger. Priča filma je prilično složena i zahtjeva koncentriranog i strpljivog gledatelja. Bilo bi čak poželjno pročitati knjigu prije gledanja filma.

Uglavnom, «Crna dalija» plete priču o opsesiji, ljubavi, korupciji, pohlepi i neimaštini, na temelju istinite priče o umorstvu mlade hollywoodske starlete koje je 1947. godine uzbudilo i fasciniralo američku naciju, a ni do danas nije razriješeno. Što se glumačkih nastupa tiče, sve savršeno funkcionira.

Dodajmo da je Scarlett Johansson zahvaljujući ulozi u De Palminom filmu postala najseksi žena na svijetu, da je Hilary Swank još jednom pokazala kako to rade oskarovci, te da je poslovično anemični Josh Hartnett odigrao ulogu života. 

«Crnu daliju» ne bi bilo pametno propustiti. U kinu vam čak neće trebati ni kokice – one bi vam samo narušavale neophodnu koncentraciju za praćenje filma. (4 zvjezdice) 

OCJENA: vrlo dobar (****)

DVD: «O» za osvetu (V for Vendetta)
Režija: James McTeigue, Uloge: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry

Karizmatični heroj, borba protiv totalitarnog društva zamišljenog po uzoru na legendarnu «1984» Gorgea Orvella i osvrt na povjesni događaj pokušaja dizanja britanskog parlamenta u zrak. Sve to donosi film «O za osvetu», ekranizacija stripa u kojoj ćete sasvim sigurno uživati, ako spadate u one koje su silni Batmani i Spidermani razočarali.

Film «O za osvetu» je nastao prema engleskom stripu koji prati pustolovine junaka maskiranog u stvarnu povijesnu ličnost – Guya Fawkesa. On je 1605. godine zbog tiranije engleskog kralja Jamesa prvog, pokušao dignuti u zrak zgradu parlamenta s 36 bačvi baruta. Nije mu uspijelo, uhićen je i već idućeg dana pogubljen.

Strip o maskiranom junaku koji se bori protiv totalitarnog režima počeo je izlaziti 1981. godine – a autori  kažu da je to bila njihova reakcija na ultra-konzervativnu vladu Margareth Thatcher. Producenti filma su braća Watchovski, tvorci legendarne trilogije Matrix. To je dovoljno da odmah shvatite kako film donosi spektakularne akcijske scene.

Redatelj filma, uglavnom nepoznati James McTeigue koji je asistirao braći Watchovski na Matrixu, odabrao je glumačku ekipu snova. Natalie Portman je odlična u ulozi Evey, dok maskiranog osvetnika tumači Hugo Weaving kojeg niti u jednom trenutku nećete vidjeti bez maske.

Upravo zbog toga «O za osvetu» predstavlja najdoslovniju, najčišću, a možda čak i najbolju ekranizaciju stripa uopće. «O za osvetu» ne povlađuje razmaženoj publici nekakvim sladunjavim happie endom, u tom se filmu umire za slobodu i to samo jedanput, te sasvim sigurno nastavka neće biti.

OCJENA: vrlo dobar (****)