Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Točno je mjesec dana prošlo od inauguracije. Dakle sutra će biti i prvih mjesec dana predsjedavanja Ive Josipovića.


Radi Ivo punom parom. Obavio je već četiri službena posjeta: Belgija, Slovenija, Austrija, Mađarska. Bavi se Europskom unijom, hrvatsko-slovenskim pitanjima, dogovara sastanak s Borisom Tadićem, zanima ga što je s istragom oko Hypo banke.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada ne vidi novac pred nosom!!! Slika nije dostupna Kad će Vlada popustiti pod pritiskom?

Najavio je eliminaciju špijunskog podzemlja koje je u vrijeme izbora pokušalo diskreditirati njega i predsjedničke kandidate. Pakirali su im ljubavnice, sumnjivo stjecanje nekretnina, premlaćivanje žena i druge karakteristike nespojive s funkcijom predsjednika. Od sigurnjaka traži da razotkrije grupu iz špijunskog podzemlja. Iako je već dobio neka imena još je rano smatra da s njima izlazi u javnost.

U prvih mjesec dana, u vrijeme prosvjeda, pregovarao je šef države i sa seljacima. Uspio se zbog toga zakačiti s Vladom. Tražio je rješenje i za radnike željezare. Važna je predsjedniku, kaže, i poljoprivreda i gospodarstvo. A što mu se onda dogodilo kada je umjesto na Zlatnu kunu otišao na dvjesto godina Chopina?

Iako nema ustavnih ovlasti utjecati na odluke koje bi mogle riješiti probleme gospodarstva osnovao je Josipović i gospodarski savjet od kojeg se premijerki digla kosa na glavi. Ta bi poduzetnička krema trebala naći izlaz iz krize. Al' čisto sumnjam. Priliku su već imali nekoliko puta, a čarobnu formulu nisu otkrili. Mislim da je ovdje riječ o samopromociji, jer biti predsjednikov čovjek nije mala stvar. Ali nemojmo biti naivni, većina poduzetnika zna što treba napraviti – temeljitu reformu socijalnog sustava i glomaznog državnog aparata. Samo je oporba glasna, a pitanje je koliko bi bila glasna da je na vlasti jer svi oni znaju da bi ona Vlada koja to napravi tim činom počinila političko samoubojstvo i nema nikakve šanse dobiti izbore. I onda? Čemu sve ovo?

Voli predsjednik i žene, smatra kako su još uvijek diskriminirane. Pa tako je ocijenio kako je sramotno što Hrvatska još nema generalicu. S obzirom da će general Josip Lucić najvjerojatnije biti prvi na tapeti vrhovnog zapovjednika, tko zna – možda nas sve iznenadi pa Hrvatska dobije prvu ženu na čelu oružanih snaga.

Štošta je predsjednik uspio napraviti u ovih mjesec dana no najviše se namučio s ustrojem ureda. Okupiti tim bila mu je najteža misija. Nije nedostajalo krivih procjena. Pa je tako u prva tri tjedna ostao bez trojice ljudi iz savjetničkog tima. Mogao je prvo imenovati predstojnika koji bi tražio sigurnosnu provjeru potencijalnih kandidata. I onda ne bi bilo ovakvih neugodnosti. Iako su ga mnogi upozoravali na ljude kojima se okružio, tvrdoglavi predsjednik nastavio je po svome. Vidjet ćemo hoće li čistka tu stati jer još uvijek postoje tempirane bombe. No dok ne naprave gaf, predsjednik od njih ne odustaje. A nakon toga on proguta sve njihove greške a salve kritika padaju po njegovim leđima.

Nije problem samo u njihovim karakterima. Problem je i u tome što je Josipoviću trebalo gotovo mjesec dana da ustroji ured. Iako tvrde kako su imena savjetnika prije tjedan dana poslali u Narodne Novine – objave još nema. Imena nema niti na službenom portalu. A svi su oni čitav mjesec predstavljali predsjednika, primali goste na Pantovčaku, na skupovima govorili u njegovo ime, (a neki iako ne bi trebali – i u svoje) – bez službenog imenovanja. Tako na primjer savjetnik za vanjsku politiku Joško Paro ali i njegova pomoćnica Mirjana Mladineo još uvijek nisu razriješeni sa svojih starih funkcija. Procedura je u tijeku – kažu u ministarstvu vanjskih poslova. Znači li to onda da ovih prvih mjesec dana u uredu predsjednika neće primiti plaću?

Nije još do kraja ustrojeno niti predsjednikovo osiguranje. Ali za razliku od bivšeg šefa države, kojem je osiguranje na početku mandata išlo neizmjerno na živce da im je čak i bježao, Josipoviću je uspjelo dečke u crnom svesti na minimum. Vozi se samo u jednom autu i nema limuzina koje jurcaju oko njega. Nema već svima poznatih pretresa torbi prilikom ulaska u prostorije u kojima će biti i šef države. Ne znam koliko mu je taj europski model pametna ideja i što želi time postići.

Osim što u uredu kasni ustroj kasni i dress codea. Iako smo mislili da je predsjednik Mesić bio liberalan – Josipović je još liberalniji. Ipak ne bi smio dopustiti da mu na protokolarnim događajima suradnici stoje neformalno odjeveni. Ne moraju po cijele dane biti u crnim odijelima, ali kad se upale svjetla kamera pali se i formalnost. Odijelo na Pantovčaku, uvijek mora biti u rezervi.

Ima još puno Ivo do kraja mandata. Ipak je ovo – tek početak!!!