Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udvostručen tijekom noći

Požar prisilio stanovnike u lockdownu na evakuaciju: ''Država se bori s krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom situacijom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar koji bukti izvan grada Pertha u zapadnoj Australiji prisilio je obližnje stanovnike na evakuaciju, jer je grad i dalje u lockdownu zbog koronavirusa.

Požar, praćen snažnim vjetrom, udvostručio se tijekom noći na fronti od 75 kilometara. Smatra se da je uništeno najmanje 30 domova. Ljudima je rečeno da bježe na sigurno čak i ako to znači nepridržavanje lockdowna. Premijer zapadne Australije (WA) Mark McGowan rekao je da se država suočava s "krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom" situacijom.

"Trenutno se WA bori s dvije različite vrste hitnih slučajeva - opasnim požarom i COVID-om'', istaknuo je McGowan. Međutim, pozvao je većinu stanovnika  da ostanu u svojim domovima kako bi smanjili rizik od širenja virusa. Grad s dva milijuna ljudi u nedjelju je ušao u petodnevni lockdown nakon što je pronađen novi slučaj - prva lokalna infekcija u zapadnoj Australiji u posljednjih deset mjeseci.

"Bit će to izuzetno izazovan dan za sve uključene. Učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite sebe i svoju obitelj te pazite jedni na druge", naglasio je McGowan. Vatrogasci su rekli ljudima koji žive u sjeverozapadnim poluseoskim predgrađima - uključujući Ellenbrook, Averley i Brigadoon, da su u neposrednoj opasnosti i da moraju evakuirati ili smisliti svoje planove preživljavanja, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dražen Slavica, tragedija na Kornatima - 3 Kriv je cijeli sustav Dražen Slavica nakon 14 godina progovorio o kobnom danu na Kornatima: ''Sjeo sam među kolege i 15 minuta plakao. To mi je najteži trenutak u životu''

''Oko 250 vatrogasaca koji nose maske i socijalno se distanciraju, bore se s požarom, ali i s vrućim vjetrom'', rekao je i dodao kako u povijesti to područje nije vidjelo tako velike požare, ali da se "u posljednjih nekoliko godina vidjelo povećanje požara s brzom eskalacijom preko noći".

Australske države, posebno posljednjih mjeseci, poduzele su brze, agresivne mjere kako bi zaustavile izbijanje epidemije nakon što je širenje zajednice u Melbourneu u srpnju pokrenulo takozvani drugi val nacije. Australija je zabilježila gotovo 29.000 slučajeva i 909 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Za populaciju od oko 25 milijuna to je daleko manje od mnogih drugih zemalja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene