Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stroge mjere u slavoniji

Mladenci ogorčeni i razočarani: "Vjerojatno će nam propasti svadba, ne mogu opisati svoje osjećaje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojka od 25 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja 24 sata budi optimizam. No optimizam i veselje danas su splasnuli kod mladenaca koji su u Vukovarsko-srijemskoj županiji za nadolazeći vikend planirali svadbeno slavlje. Stožer je donio nove mjere, vjenčanje mogu održati samo uz članove najuže obitelji.

Danas je nešto bolja situacija s oboljelima nego prethodnih dana, svega je 25 novih slučajeva. No dvije su starije osobe iz istarske županije preminule od koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postale izvor zaraze Priprema se nova odluka za svadbe, detalji idući tjedan. Provjerili smo i tko od svatova zaista mora u samoizolaciju Davor Božinović u Dnevniku Nove TV - 5 GOST DNEVNIKA NOVE TV Božinović najavio obavezno nošenje maski u trgovinama: "Sutra možemo imati još i veći broj oboljelih"

"Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 1150, što je za 57 manje nego jučer", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Ipak nacionalni stožer donio je strože mjere, i to na zahtjev vukovarsko-srijemskog županijskog stožera. Od danas pa do 4. kolovoza na svadbe koje se tamo održavaju može doći samo najuža rodbina mladenaca.

"Računamo na svijest građana, da će zaista na vjenčanjima biti prisutni isključivo članovi najuže obitelji, roditelji, braća sestre, kumovi, naravno, i to je to", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Mirijam i Mario svadbu su trebali imati u petak u Iloku. Pozvali su 180 ljudi, rezervirali im smještaj. Htjeli su organizirati sve po epidemiološkim mjerama, ali ni to neće biti moguće.

"Mi smo dali kaparu za sve, platili 50 posto noćenja, sve smo organizirali, ljudi su zbog nas godišnje odmore uzeli. Tako da vjerojatno će nam propasti svadba", kažu Mario i Mirjam, budući mladenci. Vjenčanja će biti, ali bez slavlja.

"Ne mogu opisati svoje osjećaje, ogorčenost i tugu što ne mogu taj dan podijeliti sa svojim ljudima koje volim i za koje želim da budu tad", kaže mladenka.

U istoj su situaciji Sanela i Vedran. Poštuju odluke stožera, ali ovakve se, kažu, ne donose preko noći.

"Ogorčeni smo i razočarani, razmišljamo o tome da prebacimo svadbu u neku drugu regiju s obzirom na to da korona očito voli samo Slavoniju i da su ovdje potrebne rigorozne mjere", kažu Vedran i Sanela, budući mladenci.

U ovoj dvorani u Vinkovcima za vikend su trebale biti dvije svadbe. Već potrošeni novac mladenaca, poručuje vlasnica, neće propasti. Imaju plan B za termine.

"Nudimo im termine već otkazanih svatova jer ove godine od 60 dogovorenih u našoj sali otkazano je 50 posto svatova. Ako bude dobra situacija, sve što su mladenci uplatili akontacije, sve će se moći prebaciti na druge termine ako se usklade glazbenici, fotografi, cvjećari i dvorana", kaže Tihana Marijanović, vlasnica dvorane.

Upravo zbog toga što su neke svadbe bile žarišta zaraze koronavirusom stožer razgovara i o mjerama za vjenčanja u ostatku Hrvatske. O tome će raspravljati u srijedu. A u srijedu bi trebala u Narodnim novinama biti objavljena i odluka o jeftinijim testovima na koronavirus. Stožer razmatra i odluke za obilježavanje blagdana Velike Gospe i Oluje.

"Mi smo nedavno dobili zahtjev da razmislimo i da damo prijedlog kako organizirati proslavu dana Oluje ove godine, vi znate da se tamo okuplja veliki broj službenih sudionika i velik broj građana", rekao je Capak.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj Litva je ograničila ulazak naših državljana u njihovu zemlju, a oni koji se iz Hrvatske vraćaju u Litvu trebaju 14 dana u samoizolaciju. Bez ograničenja Hrvati ne mogu ni u Finsku i Norvešku. Budući da nam broj zaraženih pada, Capak se nada ublažavanju ove mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene