Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči odluke Povjerenstva

Uskok pokrenuo izvide o Mercedesu iz dvorišta ministrice Žalac, ispitani i prvi svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je pokrenuo izvide o luksuznom Mercedesu iz dvorišta ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, a već su ispitani i prvi svjedoci.

Informacije o Uskokovim izvidima došle su dok ministrica čeka hoće li biti optužena za kazneno djelo zbog naleta automobilom na desetogodišnju djevojčicu 9. ožujka ove godine te uoči odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u aferi Mercedes.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Bruxellesu (Foto: AFP) Smješta li joj netko iz stranke? Plenkovića u Bruxellesu pitali podržava li ministricu Žalac, evo što je odgovorio Slika nije dostupna ima posla za dorh Bernardić o Mercedesu iz dvorišta ministrice Žalac: "Tu postoji ozbiljna sumnja na korupciju"

Interes Uskoka za taj slučaj potaknuli su istupi same ministrice i drugih umiješanih osoba te medijski napisi, stoga je odlučeno da se prikupe i provjere svi podaci te utvrdi je li tu bilo nezakonitih radnji ili kaznenih djela.

Nakon ministričinih ''konfuznih'' izjava o tome tko je i kako nabavio automobil, ali i o cijeni najma, afera Mercedes bacila je novo svjetlo na odnos ministrice Žalac i vlasnika tvrtki Jolly Auto Line i Star Rent a Car, Josipa Stojanovića Jollyja. Tvrtka Jolly Auto Line sudjelovala je i sudjeluje u natječajima za modernizaciju splitskoga gradskog i prigradskog prometa, vrijednima više desetaka milijuna kuna, koji se financiraju sredstvima EU-a. Jedan od tih natječaja raspisalo je izravno Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, na čijem je čelu Gabrijela Žalac, navodi Jutarnji list.

"Iz pouzdanih izvora doznali smo da su istražitelji u meduvremenu upravo po nalogu Uskoka na terenu obavili obavijesne razgovore s više osoba kako bi se prikupili podaci o tome tko je stvarno koristio Mercedes 'parkiran' u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac. Navodno se prikuplja i sva potrebna dokumentacija vezana uz najam vozila, a provjeravaju se i informacije o poslovnoj povezanosti Stojanovićevih tvrtki s Ministarstvom", piše Jutarnji list.

Istražitelji bi tijekom izvida s jedne strane trebali utvrditi jesu li možda Stojanovićeve tvrtke imale povlašteni tretman na natječajima ili drugim poslovima s državom, a s druge strane bi se trebalo utvrditi sve relevantne činjenice vezane za najam Mercedesa, tko je, kada i s kim dogovarao i ugovorio najam upravo tog vozila, tko je plaćao mjesečne rate, zašto je ugovor o najmu ovjeren tek mjesec i pol nakon sklapanja, iako ovjera uopće nije bila nužna te postoji li opcija da najmoprimac otkupi vozilo nakon isteka ugovora o najmu i pod kojim uvjetima.

Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV pitao je ministricu Gabrijelu Žalac za komentar ovih posljednjih informacija. Žalac je kazala da nema komentara i poručila "neka institucije rade svoj posao".

Od Uskoka smo zatražili potvrdu o provođenju izvida u ovom slučaju, no poručili su nam da ne daju informacije. "Povodom Vašeg upita, obavještavamo Vas da o tome provode li se izvidi ili ne, sukladno zakonskim odredbama, ne dajemo informacije", napisao je u odgovoru Vuk Đuričić, glasnogovornik Uskoka. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene