Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog Mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju te da Vlada u posljednjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika.


Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Vezani članci Davor Bernardić Bernardić se oglasio nakon izbacivanja iz SDP-a: "Oprosti im Bože, ne znaju što rade." Nižu se i reakcije ostalih izbačenih Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin nije bio voljan odgovarati na novinarska pitanja, na susretu stranke bilo je i dobacivanja

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja "najbrži prst", pa do zadnjeg slučaja kada je Mercedes u najam uzela "starija gospođa, jedna baka".

"Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide?" upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.

Što se tiče Josipa Stojanovića Jollyja, čija je tvrtka iznajmila Mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama - od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju lex Agrokor, a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić.

Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik "vratio s godišnjeg odmora"

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac "upumpan" u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika.

Za to netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik "vratio s godišnjeg odmora" s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa "čistim novcem" u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj.

Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model - "pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele".

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.

Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partner, s kojim novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja.

Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju