Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaokreti za 180 stupnjeva

U čemu se krije politička privlačnost Milana Bandića? "Prebjezi prodaju politički kapital u zalasku političke karijere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari iz vladajuće koalicije tvrde da je rast saborskog kluba Milana Bandića rezultat pogrešnih poteza čelnika stranaka iz kojih su ti zastupnici otišli. Oporba pak tvrdi da se Bandićeva moć krije u zagrebačkom proračunu, koji za potrebe vlastite stranke nesebično dijeli i onima kojima ne bi trebao.

Situacija s namještenim pronalaskom novčića u česnici, složna je oporba, na najbolji mogući način ocrtava Bandićevu, ali i Vladinu politiku.

Pročitajte i ovo Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) opet neprimjeren govor Milan Bandić: ''Hrvatska nema lidera, nikoga ne kupujemo, ljudi nisu roba, to odbijam s indignacijom'' Slika nije dostupna Prebjezi u skupštini, saboru... Je li mu nuđeno 3 milijuna kuna za transfer Bandiću? SDP-ovac Zvane Brumnić bez komentara nakon iskaza u USKOK-u

"To je sigurno metafora na žalost sadašnje vladajuće koalicije. Vidimo da su se i manjinci našli u tom igrokazu. Muljanje ispod žita, dodaj da građani ne vide", rekao je Gordan Maras (SDP).

Bandić, tvrde članovi oporbe, uzima ono što mu ne pripada i pri tome ne bira sredstva.

"Ne znam što je sve obećao, ali ti političari očito procjenjuju da njihove stranke sada gube popularnost, da neće moći u Hrvatski sabor i sada idu riješiti neka svoja pitanja.", rekao je Grmoja.

"Tu uopće nema političkih ideala, tu uopće nema interesa za društvo, već se ovdje prodaje politički kapital u zalasku političke karijere", rekao je Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida.

"Ovo nije prelazak u srodne klubove, ovo je zaokret za 180 stupnjeva"

Bandić, tvrde članovi oporbe, svoju stranku jača novcem zagrebačkog proračuna. Obilato je pomagao Gunji da bi, nakon što je osnovao stranku, njezin načelnik iz SDP-a prešao upravo k njemu. Najnoviji prelasci, tvrde, samo su nastavak tradicije.

"Može dati novac za knjige i uređenje trga u Petrinji ili za Picokijadu u Đurđevcu i na taj način zagrebačkim novcem potpomagati proračune drugih gradova", rekao je Maras.

"Ovo nije prelazak u srodne klubove, ovo je zaokret za 180 stupnjeva", rekao je Lukanić.

Članove vladajuće koalicije ponašanje sve važnijeg partnera ne zabrinjava.

"Što se tiče političkih prelazaka ili, neki bi rekli, prebjega, mislim da to prije svega treba pitati čelnike, odnosno vodstvo političkih stranaka iz kojih su određeni zastupnici otišli", rekla je Sunčana Glavak (HDZ).

HDZ ponavlja da Bandićevi zastupnici nisu potrebni za održavanje većine

Iz oporbe se nižu prijave za političku korupciju, ali Bandić, tvrde članovi oporbe, sve radi u sprezi s Plenkovićem i ne mari za posljedice.

"Totalno je rasterećen bilo kakve moralne odgovornosti jer vjeruje da neće ni za što odgovarati jer ga štiti premijer Plenković", rekao je Maras.

"Jasno je da ove Vlade bez Milana Bandića nema i da možemo reći da cjelokupna Vlada ovisi o Milanu Bandiću jer, uostalom, predsjednik njegova kluba rekao je da je uvjet za ulazak u Bandićev klub podrška Andreju Plenkoviću", rekao je Grmoja.

Iz HDZ-a ponavljaju da novi Bandićevi zastupnici nisu potrebni za većinu u Saboru.

"Hoće li biti priseban, fer, i politički korektan pa podržati dobre zakonske prijedloge, to je na svakom zastupniku", rekla je Glavak.

Bandić tvrdi da ne želi u izvršnu vlast, ali listu želja koje mu Vlada treba ispuniti, nakon uvjetovanja podrške besplatnim udžbenicima, i dalje nadopunjuje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene