Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sad je vrijeme za podsjetiti se

Što su i kada se koriste svjetla za maglu, tzv. maglenke? Kazna za nepropisno korištenje nije mala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kontinentalnom dijelu Hrvatske u zimskim mjesecima magla je vrlo česta i opasna pojava za vozače. U tom slučaju potrebno je koristiti svjetla za maglu, a kazna za neispravno korištenje iznosi 300 kuna.

Pomicanjem sata vozači nakon nekoliko mjeseci opet moraju imati na umu da je u vožnji obavezno korištenje dnevnih svjetala, sve do 31. ožujka. Također, od 15. studenog pa do 15. travnja obavezna je zimska oprema na vozilima.

No, zimska oprema nije obavezna u svim vremenskim prilikama, već samo na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Za vozila koja nemaju zimsku opremu propisana je kazna od 5000 do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe.

A što je s maglenkama?

U zimskim mjesecima na širem području Hrvatske magla je učestala pojava. Jedan je od najopasnijih uvjeta vožnje – zbog teže procjene udaljenosti drugih vozila i zbog smanjene vidljivosti. Srećom, zato postoje svjetla za maglu, ili maglenke.

Smještene su nisko, u kutovima vozila, a snop svjetala doseže do najviše 35 metara i osvjetljava rub ceste. Prednje maglenke su bijele ili žute, a stražnje crvene boje.

Što se tiče situacije u kojoj ih možete upaliti, Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi: "Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno. Stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna spavamo sat duže Počinje zimsko računanje vremena: Nekoliko promjena za vozače, ali i dobra vijest za obračun struje

Pročitajte i ovo Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki "To je nonsens" Liječnici bijesni na Vladu, ne žele glumiti policajce i poručuju: Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke

Važno je napomenuti da se smanjena vidljivost definira ako vozač ne može uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara na cesti izvan, odnosno od najmanje 100 metara na cesti u naselju, što znači da u slučaju smanjene vidljivosti ili magle možete uključiti svjetla za maglu.

Kazna za neispravno korištenje maglenki iznosi 300 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene