Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spavamo sat duže

Počinje zimsko računanje vremena: Nekoliko promjena za vozače, ali i dobra vijest za obračun struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći na nedjelju, 31. listopada u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena, od 1. studenoga obvezna je vožnja s upaljenim svjetlima, a od 15. studenoga zimska oprema na vozilima.

Ljetno računanje vremena u 2021. godini završava 31. listopada u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet - vlakovi će biti zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do sedam sati.

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.

Vozači mopeda i skutera dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna.

Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se s 500 kuna.

Obvezna zimska oprema

Zimska oprema obvezna je na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, navodi policija.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 5000 kuna do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve po starom Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pazite na sebe! Kratki vodič za bicikliste: Kako biti što sigurniji u prometu

Za isti prekršaj kaznit će se od 1500 do 5000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave.

Vozač će zbog tog prekršaja dobiti kaznu od 1000 kuna.

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene