Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je nonsens"

Liječnici bijesni na Vladu, ne žele glumiti policajce i poručuju: Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke

Aktualno Galerija Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Foto: DNEVNIK.hr Liječnik i pacijenti u KBC-u Rijeka Liječnik i pacijenti u KBC-u Rijeka Foto: DNEVNIK.hr +0 Pacijentica kod doktorice, ilustracija Galerija 1/3 >>
Liječnici obiteljske medicine ponovno se ljute na Vladu. Uz sve probleme oko korone, sad su još i odbijeni svi njihovi prigovori na zakon po kojem bi svojim pacijentima trebali oduzimati vozačke dozvole zbog zdravstvenog stanja. Prijete da će radije otići u mirovinu nego biti policajci.

Liječnici imaju bijele, a policajci plave uniforme. Tako bi trebalo i ostati, poručuje liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki. Kao i mnogi njezine kolege, ljuta je jer su odbijeni svi prigovori na zakon po kojem će ubuduće morati glumiti policajca i oduzimati pacijentima vozačke.

"Zapravo, to je nonsens. Trećina pacijenata koji su se danas prijavili za pregled sigurno bi otišla sa zabilješkom. Došao je s kurjim okom koje se upalilo i sad više nije siguran hoće moći s tim kočnicu stisnuti. On će isto sigurno otići kući s tom zabilješkom", rekla je Potočki reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini. 

Zakon je neprovediv, smatraju liječnici, jer nema još niti pravilnika s popisom svih bolesti zbog kojih bi trebali oduzimati vozačku.

"Dovest će do potpuno neujednačenog postupanja liječnika diljem Hrvatske jer je sve prepušteno subjektivnoj procjeni liječnika", rekla je doktorica Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM).

Narušit će se, ističu, odnos pacijenta i liječnika jer će mnogi na pregled doći autom, a kući morati pješice. Ako iz ordinacije izađete s liječničkom zabranom, a ipak sjednete za volan, policajci će prilikom elektronske provjere odmah vidjeti liječničku zabranu i mogu vas kazniti za vožnju bez vozačke dozvole.

Pročitajte i ovo Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, i Valentina Baus Sjajan uspjeh Čudo u Novoj Gradiški: U bolnicu stigao s ubodnom ranom na srcu, liječnici ga spasili - "Krvarenje je bilo debljine prsta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna COVID potvrde nisu problem U ovom hrvatskom KBC-u nema pobune, a kad vidite koliko ih je cijepljeno, sve će vam biti jasno

Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke, upozoravaju liječnici, a najveću bi štetu imali svi koji vožnjom zarađuju za kruh.

"Strahujemo svi. Najviše strahujemo od nepoznanica. Ne smije biti nepoznanica koja bi rezultirala time da iz neke sigurnosti ili mjere predostrožnosti nekom bude oduzeta mogućnost upravljanja vozilom, a samim time i zarada", rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Iako će, kažu, poštovati zakon, liječnici poručuju da od 2000 liječnika obiteljske medicine polovica ima uvjete za mirovinu i mnogi će radije odabrati to nego biti policajci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene