Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed na Markovu trgu

Sindikati protiv prijedloga mirovinske reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici hrvatskih sindikata izrazili su u četvrtak na Trgu svetog Marka nezadovoljstvo prijedlogom mirovinske reforme, a pritom su dijelili letke novinarima i građanima te najavili prosvjede za jesen.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je novinarima uoči Vladine sjednice da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić s prijedlogom mirovinske reforme "potpuno promašio fudbal".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Renata Čulinović-Čaić Nisu prihvatili ponudu Nema dogovora sindikata i Vlade, hoće li liječnici u štrajk? "Mi nećemo biti roboti i nećemo raditi na takav način"

"Mi unatoč slavlju hrvatskih građana želimo reći da se rasprava o mirovinskoj reformi ne vodi dijalogom, nego između stranaka na vlasti koje se nisu pripremile za bilo koji mirovinski zakon. Inzistiramo na tome da se vratimo nazad za pregovarački stol jer sindikati kao socijalni partneri ni na jednom sastanku nisu dobili niti jedan prijedlog", kazao je Novosel.

Sindikati se protive produljenju radnog vijeka do 67 godine života i traže održivi mirovinski sustav i mirovine, poručio je Novosel i najavio da će u rujnu pozvati sindikalno članstvo i sve građane koji se osjećaju pogođeni novom mirovinskom reformom da izađu na ulice.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da bi stožer kakav ima nogometna reprezentacija trebalo napraviti i za vlast jer su se vladajući, za razliku od nogometaša, udaljili od građana.

"Želim vjerovati da će se na jesen skupiti barem toliko građana koliko ih se skupilo na trgovima i na svim stranama na bodrenju naših nogometaša. To će biti bodrenje za njihove mirovine", kazao je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec istaknuo je da drugi mirovinski stup mora ostati. "To nije onih 27 posto razlike, ali mislimo da bi i 22, 23 posto bi bilo neko približavanje za mirovine samo iz prvog stupa", kazao je Hrašćanec. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene