Obavijesti Video Pretražite Navigacija
idući tjedan u proceduri

SDP prikuplja potpise za opoziv Žalac, Tolušića i Gorana Marića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika SDP-a počeo je u petak prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi pokrenuo postupak opoziva ministrice Gabrijele Žalac i ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, a zahtjev za opoziv troje ministara uputio bi u saborsku proceduru već idućeg tjedna, neslužbeno se doznaje.

Razlozi za smjenu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac leže u njezinoj "aferi mercedes", poslovnim odnosima s Josipom Stojanovićem Jollyem i prometnoj nesreći koju je prouzročila vozeći bez valjane vozačke dozvole.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Za potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića SDP-ovci traže smjenu zbog nekretninskih afera i stambenog objekta većeg od sto četvornih metara za koji je, po izbijanju afere, objašnjavao da je "roštiljarnica", iako je objekt opremljen klima-uređajem, roletama i staklenim stijenama, dok je kuću u Virovitici u kojoj živi u imovinskoj kartici prijavio s upola manjom kvadraturom.

Usto, SDP-ovci smatraju da je razlog za Tolušićev odlazak iz Vlade i to što je njegovu kuću gradila tvrtka "Građevinarstvo Horvat", koja je često poslovala sa županijom dok je Tolušić bio župan, od obnove škola, preko gradnje društvenog doma, do doma zdravlja.

I ministra državne imovine Gorana Marića, smatraju SDP-ovci, nekretninske afere s privatnom imovinom previše opterećuju da bi i dalje mogao ostati član Vlade.

Za pokretanje postupka opoziva potrebna je petina potpisa zastupnika, odnosno 31. Zahtjev se automatski uvrštava u dnevni red čime počinje teći osmodnevni rok Vladi za očitovanje. Rasprava se provodi naranije sedam, a najviše 30 dana od uvrštenja zahtjeva u dnevni red Hrvatskog Sabora.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nedavno je ustvrdio da od dosadašnjih sedam zahtjeva za opoziv pojedinog ministra više ih četvero nisu članovi Vlade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene