Bivši ministar Goran Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Bivši ministar Goran Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dopuštena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, po cijeni od 5,092 milijuna kuna.


Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom.

Vezani članci Je li Darinko Dumbović u sukobu interesa? - 4 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović poručuje: "Sve je čisto" Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministra Marića uzrujala pitanja o vikendici: ''Kod mene nema tajni, a s time se huškači ne mogu pomiriti''

Ministar Goran Marić potpisao je tako 9. svibnja "Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine", a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dopuštena je gradnja turističkog naselja, piše Jutarnji list.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dopuštene gradnje turističkog naselja. Druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je "te kao takva ne može biti predmet raspolaganja", kao ni čestica 91/8, koja je obala, odnosno pomorsko dobro. Preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste.

Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi i da veza Gorana Marića s tvrtkama poduzetnika Željka Udovičića, sudeći prema sudskim registrima, počinje 2000. godine. Kasnije je u tvrtkama u kojima su udjele imale Udovičićeva poduzeća bio član uprave i direktor.

Preokret u priči o obnovi Studentskog doma

U aferi obnove franjevačkog Studentskog doma u kojoj su ministru franjevci zauzvrat omogućili da dođe do stana u Zvonimirovoj ulici, Marić se branio da je obnova Studentskog doma plaćena novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici. No, kako je otrkio Index to nije moguće jer je dom obnovljen prije nego što je stan plaćen. Obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom bila je dovršena u veljači 2011. Godine, a kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj potpisan je četiri mjeseca kasnije. Dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana. (L.R., Hina)