Bivši ministar Goran Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Bivši ministar Goran Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dopuštena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, po cijeni od 5,092 milijuna kuna.


Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom.

Vezani članci Goran Marić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Goran Marić kaže da nije ni znao da je bio na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković i Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/Patrik Macek/PIXSELL) Povjerenstvo za sukob interesa: Ne pokreću se postupci protiv Plenkovića, Ćorića i Gorana Marića

Ministar Goran Marić potpisao je tako 9. svibnja "Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine", a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dopuštena je gradnja turističkog naselja, piše Jutarnji list.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dopuštene gradnje turističkog naselja. Druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je "te kao takva ne može biti predmet raspolaganja", kao ni čestica 91/8, koja je obala, odnosno pomorsko dobro. Preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste.

Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi i da veza Gorana Marića s tvrtkama poduzetnika Željka Udovičića, sudeći prema sudskim registrima, počinje 2000. godine. Kasnije je u tvrtkama u kojima su udjele imale Udovičićeva poduzeća bio član uprave i direktor.

Preokret u priči o obnovi Studentskog doma

U aferi obnove franjevačkog Studentskog doma u kojoj su ministru franjevci zauzvrat omogućili da dođe do stana u Zvonimirovoj ulici, Marić se branio da je obnova Studentskog doma plaćena novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici. No, kako je otrkio Index to nije moguće jer je dom obnovljen prije nego što je stan plaćen. Obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom bila je dovršena u veljači 2011. Godine, a kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj potpisan je četiri mjeseca kasnije. Dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana. (L.R., Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju