Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdanska čarolija

Adventsko ludilo zavladalo Hrvatskom: Gdje su blagdanske poslastice najjeftinije, a gdje najskuplje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da nema grada u Hrvatskoj koji nema adventske kućice, a dok u Zagreb hrle gosti iz cijele Europe, čini se kako je metropola rekorder i kada je riječ o cijenama.

Zima i advent u Zagrebu poput magneta privlače goste. Posjetitelji su uglavnom zadovoljni njegovom raznovrsnom ponudom, a adventski sajmovi mamac su i za one s Dalekog istoka.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Jedna od njih je i Kineskinja Shu Shin. „Za mene, i ljude iz Kine, ove kućice su sjajne! A možemo kupiti i domaće proizvode“, dodaje.

No, nije Zagreb jedini. I u Dalmaciji se turisti broje zimi. Koordinatorica Adventa u Zadru Danijela Rimanić tako tvrdi da bilježe rast od 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Osamdesetak kilometara južnije, kažu, traži se i krevet više. „Kad smo 2015. započinjali ovu božićnu priču, tada ni naši izvođači nisu imali gdje spavati, a danas su na Bookingu svi ljetni apartmani u punom pogonu“, objašnjava Morana Periša iz organizacijskog tima Adventure Šibenik.

Broje se i kune u novčaniku, jer cijene kobasica opako variraju. U Zadru i Šibeniku, primjerice, ona košta oko 20 kuna. U Dubrovniku i Rijeci je oko 30, a u Zagrebu vam treba i do 50 kuna.

Slavonci koji rade u Kvarneru poručuju da je najbitnije da su domaće. Jedan od ugostitelja otkriva tajnu sastojaka te uz masnoću i dobru volju ističe – šljive.

U Dalmaciji se, pak, recept za fritule strogo čuva i ne otkriva ni najbližima. A znaju i ugostitelji kako privući goste, pa u Šibeniku godinama govore „ne“ plastici.

Iako u Zadru goste mame bakalarom, bilo pohanim ili u okruglicama, u metropoli su i dalje hit kobasice, unatoč visokoj cijeni. Odlično se, tvrdi nam sugovornica, prodaju i kuhano vino, ali i gulaš.

Od grada do grada, varira i cijena najma kućice. Tako ona u Šibeniku košta od 8-10 tisuća kuna, a u Zadru dvostruko više. Slično je i u Dubrovniku gdje za kućicu ugostitelji moraju izdvojiti 25 tisuća kuna.

Rijeka ih košta 31 tisuću kuna po kućici, dok Zagreb prednjači i u tom segmentu sa visokom cijenom od 35 do čak 100 tisuća kuna. Ali, i za kućice i za hranu vrijedi isto: tko voli, nek' izvoli! Samo da je veselo!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene