Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprost i bogatima

Marić o otpisu dugova: ''Glavna je je poruka bila da se ljudima pomogne''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri su komentirali podatak da su dugovi do 10.000 kuna otpušteni i ljudima iznadprosječnog financijskog stanja.

O opraštanju dugova za režije kojim su zahvaćeni i oni koji si prema svom financijskom stanju plaćanje režija itekako mogu priuštiti, novinari su pitali ministre koji su dolazili na sjednicu Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

''O tome smo razgovarali kad smo radili na zakonu. Detaljno smo razgovarali o uvođenju socijalnih kriterija, ali bi to zakompliciralo provedbu, pa smo rekli da otpis od 10.000 kuna ide svima što se tiče centralne države, a lokalnih prema onome kako se oni odrede'', rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima prije sjednice Vlade.

''Glavna je je poruka bila da se ljudima pomogne. Kroz provedbu tih zakon pedesetak tisuća ljudi je manje blokirano. Ovime smo zahvatili dio građani i time pomogli dijelu građana'', kaže Marić.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je, uoči sjednice Vlade, kazao da ne zna pod kojim uvjetima je grad Zagreb opraštao dugove, ali da ih se trebalo naplatiti tamo gdje se to moglo.

''Ja ne znam pod kojim uvjetima, ali tamo gdje se moglo je trebalo naplatiti“, kazao je Bošnjaković na novinarsko pitanje o gradskom opraštanju dugova za režije ''fizičkim osobama“.

Stupanjem na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama 21. srpnja ove godine, Grad Zagreb je odlučio građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom otpisati do 10.000 kuna dugova za komunalije. No, za opraštanje nije korišten nikakav socijalni ni imovinski cenzus, već će se dugovi opraštati svima.

Na popisu osoba kojima su oprošteni dugovi su, prema pisanju Jutarnjeg lista, bivši general Vladimir Zagorec, poduzetnik Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih i europskih poslova, sportaši Niko Pulić, Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban, trgovac oružjem Zvonko Zubak i vlasnik Europatradea Marijan Šarić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u srijedu je na Mirogoju odbio komentirati saznanja o opraštanju dugova za režije do 10.000 kuna bogatijim građanima Zagreba. "Kao i svake godine sjetimo se najmilijih, posebice na Mirogoju, na memoriji Hrvatske pomirbe, ovdje smo svi isti, ovdje ćemo svima oprostiti", započeo je izjavu za medije gradonačelnik Bandić.

U vezi s opraštanjem, novinari su Bandića pitali kako komentira saznanja Jutarnjeg lista da Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije građanima koji su pod blokadom ili ovrhom u iznosu do 10.000 kuna među kojima su i zvučna imena poput muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, Zoran Burić, Vladimir Zagorac, Dino Drpić, Zvonimir Boban i drugi.

"Niste me čuli, pokoj vječni darujem gospodine, i mir i vama i njima, ništa danas o politici, nažalost, ili na sreću, ja mislim da je na sreću", zaključio je Bandić. (I.D./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene