Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratifikacija konvencije

Danas je dan u kojem će se prvi put podijeliti HDZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je dan u kojem će se prvi put podijeliti HDZ. Dio zastupnika glasat će protiv odluke vodstva stranke i stisnuti gumb protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Premijer će imati većinu zahvaljujući oporbi.

Hrast već drugi dan udara po bivšem partneru HDZ-u. Trguju s HNS-om, tvrdi Ilčić, oko obiteljskog zakona, obrazovne reforme. Ratifikacija Istanbulske konvencije dovela je do razlaza. To je za njih novi početak. Žele okupiti istomišljenike.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Mario Radić, Domovinski pokret Iz minute u minutu Mario Radić o SDP-ovoj većini: "S njihove strane dolaze malo mutne poruke" - Oglasio se i Pupovac

"Mislimo da u sadašnjem trenutku takva politička opcija ima veliku budućnost i veselimo se tom novom početku", poručio je u četvrtak Ladislav Ilčić, šef Hrasta. Onda ih je baš u trenutku žestokog kritiziranja HDZ-a razveselio baš premijer, obrativši im se sarkastično kao partnerima.

Neće Hrast, ali će premijeru pomoći Silvano Hrelja. Oko potpredsjednice Dalić neće se izjašnjavati. To je naljutilo dio oporbe. "Glasanjem će se vidjeti tko je član opozicije, a tko je taj koji trguje sa vladajućima", poručio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

"U tom je smislu ova inicijativa katarzična i ljekovita. Definirat će tko je stvarna oporba u Hrvatskom saboru. Odvojit će žito od kukolja", smatra Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

"Gospodin Hrelja ima apsolutno taj komoditet da u nekim stvarima odlučuje drugačije i mi tu u klubu nemamo nikakav problem", kaže pak s druge strane predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Plenković zasad može računati na reformiste.

"Vladu ćemo podržavati na svim projektima koji su od interesa za Hrvatsku, bez obzira na nerad i nesposobnost HNS-a", tradicionalno je oštar prema bivšoj stranci Radimir Čačić, predsjednik reformista. Koliko je skupa takva koalicija s obzirom na trgovinu i zahtjeve pojedinih partnera, Čačić isto tako otkriva. "Ona je, rekao bih, najjeftinija moguća jer se svodi na nekoliko nesposobnih HNS-ovih uhljeba", napominje.

Petnaestak HDZ-ovih zastupnika glasat će protiv ratifikacije – samim time i protiv odluke vodstva stranke. Jedan od njih je Milijan Brkić. Oglasio se na društvenim mrežama. "Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a", napisao je u statusu na društvenim mrežama.

Kroz repliku SDP-u svoje je rekao i Davor Ivo Stier. "Sada vidim da želite forsirati tezu da tko glasa protiv Istanbulske konvencije, onda i ruši Vladu. E, vidite, to nije točno", poručio je Stier.

Možda neće srušiti Vladu, ali će okrenuti leđa odluci vodstva stranke. I to je svojevrsna poruka. U petak će na glasanju slika biti jasnija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene