Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do jučer partneri

Kako im je "spustio": Ilčić i Zekanović vesele se novom početku, a onda im je Plenković u tri riječi pokvario sve

Plenković uletio dvojcu iz HRAST-a (Foto: Dnevnik.hr)
Plenković uletio dvojcu iz HRAST-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plenković uletio dvojcu iz HRAST-a (Foto: Dnevnik.hr) Plenković uletio dvojcu iz HRAST-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zekanović i Ilčić na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Iz stranke HRAST u četvrtak su, nakon što su zbog protivljenja Vladinu prijedlogu ratifikacije Istanbulske konvencije napustili vladajuću koaliciju, na okupljanje pozvali sve snage desnice u Hrvatskoj.

Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić u izjavi novinarima recentni je period ocijenio dobrim za Hrvatsku, jer su "maske pale, stranke se profiliraju, a HDZ je ratifikacijom Istanbulske konvencije skrenuo oštro ulijevo".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ima poruku i za plenkovića Zekanović o Zakonu o pobačaju: ''Neka se Ustavni sud raspita kad počinje život'' Slika nije dostupna ''Možemo doživjeti katastrofu'' Hrvoje Zekanović: ''U Hrvatskoj smo ušutkani, idemo u Marakeš prosvjedovati protiv Globalnog kompakta''

Naveo je kako je Veliko vijeće HRAST-a zbog Istanbulske konvencije donijelo odluku o izlasku iz koalicije s HDZ-om, istaknuvši kako je njegova stranka pokazala spremnost na suradnju, dobru volju za razgovorom, puno su uvjeravali i objašnjavali, ali da postoje neke granice ispod kojih se ne može proći.

Ovo je novi početak, poručio je Ilčić i pozvao na okrupnjavanje političkih opcija koje se zalažu za temeljne vrijednosti koje određuju hrvatski narod. U ovom trenutku takva politička opcija ima budućnost, vjeruje Ilčić koji se "veseli novom početku".

Građane je pozvao da se pridruže popodnevnom skupu u Splitu protiv Istanbulske konvencije jer, ustvrdio je, ta konvencija nije samo pitanje zaštite žena oko čega se, istaknuo je, svi slažemo, nego je indikator u kojem će se smjeru razvijati hrvatsko društvo. Ilčić procjenjuje da će u Splitu biti "jednako velik odaziv građana kao i u Zagrebu".

"Glunčić nije povezan s HRAST-om"

Iz HRAST-a su potvrdili kako je Ilčić podnio ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture, a Hrvoje Šlezak na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja. Ilčić je pak dodao kako će vjerojatno biti zakona iz Vlade koje će podržati, ali kada je riječ o temeljnim zakonima i dokumentima poput proračuna, HDZ više ne može računati na njihovu potporu "tako dugo dok vode politiku kakvu vode".

HRAST-ov zastupnik Hrvoje Zekanović demantirao je povezanost s HRAST-om državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja i nesuđenog voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu obrazovne reforme Matka Glunčića. Nikada nije bio član naše stranke ni HDZ-a, kazao je Zekanović i ponovio kako u stranci i dalje tvrde da je izabran kao najbolji kandidat na natječaju za voditelja ERS-a.

Dok su HRAST-ovci davali izjavu novinarima. Iza njih je iz sabornice prošao premijer Andrej Plenković te ih uz smijeh potapšao po ramenima uz poruku "Evo naših partnera", na što su mu dojučerašnji koalicijski suradnici uzvratili smijehom. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene