Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed protiv konvencije

"Našom voljom ste u Sabor ušli, našom voljom ćete iz njega i izaći. U petak vam je posljednja šansa"

Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić)
Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Sofija Preljvuki?
Aktualno Galerija Sofija Preljvukić (Foto: Dnevnik.hr) Sofija Preljvukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Foto: Sofija Preljvuki? Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Foto: Sofija Preljvuki? +6 I Željka Markić stigla je na prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Galerija 1/11 >>
Na prosvjednom skupu u četvrtak navečer na splitskoj Rivi izraženo je protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije za koju je ocijenjeno da se njome u Hrvatskoj nameće novi totalitarizam, te je zatraženo vođenje suverenističke hrvatske politike, a ne, kako je rečeno, sluganske kakvu provodi aktualna vlast.

Pročitajte i ovo Janja, Split "Danas Luka, sutra ja" U srijedu prosvjed u Splitu zbog ubojstva mladića: "Tužno i žalosno da se tako nešto dešava" Prosvjed u Splitu - 5 SRIJEDA ISPRED SUDA Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

19:00 Za govornicu je stala odgojiteljica predškolske djece i teta u vrtiću te majka troje djece.

"Danas sam ovdje jer ne želim da HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. Dosta mi je da mi premijer Andrej Plenković i mediji podmeću da ne znam zašto sam ovdje"

"To je konvencija koja će zlostavljati mene, moju djecu i vašu djecu", naglasila je.

"Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju", poručila je.

Naglasila je da su spol i rod istovjetni.

Saborskim zastupnicima je poručila - "našom voljom ste u Sabor ušli, našom voljom ćete iz njega i izaći. U petak vam je posljednja šansa da pokažete kako vam je interes naroda važniji od osobne koristi".

18:47 "Ne želim više slušati laži Andreja Plenkovića. Andreje, vidiš li Hrvatsku. Gdje si? Lažeš o pravnoj valjanosti interpretativne izjave. Kroz pravosuđe i obrazovanje morat će se provoditi rodna ideologija", poručila je iduća govornica.

Na njezine riječi okupljeni prosvjednici povikivali su "Izdaja, izdaja!".

"Kao što ratifikacija neće zaštititi žrtve nasilja, tako interpretativna izjava neće zaštititi moje građansko pravo da mi nitko teorije ne može nametati kao neupitnu istinu", naglasila je govornica.

"Želim da hrvatski zakoni štite sve žrtve nasilja. Očekujem da štite i moje pravo da kažem da je spol biološki određen kao muški i ženski i da su spol i rod istovjetni i sve to bez straha od progona, difamacije, ponižavanja i tužbi u ime antidiskriminacije", dodala je.

I ona je na kraju poručila da očekuje od zastupnika u petak da ne podrže ratifikaciju Istanbulske konvencije.

18:36 Đuro Glogoški poručio je jasnu potporu daje onima koji su protiv Ratifikacije. "Interpretativna izjava može biti na snazi 4+4 godine, a nakon toga se rodna ideologija uvodi u obrazovni sustav Hrvatske", istaknuo je.

18:25 Druga govornica Ivana Haberle, poručila je da ona zna čitati i da joj nije potreban Plenković kako bi razumjela Istanbulsku konvenciju.

"Dok se Plenković liječio od anemije, ja sam previjala hrvatske branitelje", poručila je.

Poručila je kako očekuje da HDZ-ovi zastupnici dignu ruku protiv Istanbulske konvencije te da djelima pokažu da su demokršćani.

18:20 "Hrvatice i hrvati, dobra vam večer. Hvaljen Isus i Marija", rekao je okupljenima Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije te ukratko prepričao svoj ratni put, od odlaska u Domovinski rat do zarobljavanja i zatočeništva u Glini. "To svo trpljenje daje mi za pravo da danas ovdje kažem dosta!", poručio je.

"Dosta nasilja nad ženama i djecom. Dosta nasilja nad svima nama. Dosta ovoj HDZ-ov vlasti koja se skriva iza najranjivijih žena i djece", poručio je.

Okupljeni su nakon toga povikivali "Izdaja, izdaja!".

Zapitao se tko ima pravo hrvatskom narodu nametati rodnu ideologiju i promjenu Ustava?

"Mi znamo da je iznad Ustava samo dragi Bog", poručio je.

"Ne treba nam Istanbulska konvencija i europski policajac Grevio", dodao je.

"Očekujem od zastupnika HDZ-a da sutra podignu ruku protiv Istanbulske konvencije", poručio je.

18:14 Okupljeni skandiraju "Ovo je Hrvatska", "U boj, u boj za narod svoj!" i "Oj hrvatska mati".

18:11 Prosvjed je počeo uvodnim pozdravom i intonacijom hrvatske himne.

Od 18 sati na splitskoj Rivi održava se prosvjed građanske inicijative ''Hrvatska protiv Istanbulske konvencije''. Nije to jedini prosvjed protiv tog dokumenta kojeg je Vlada uputila u Sabor i o kojem će saborski zastupnici glasovati u petak.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić u Splitu prati prosvjed i izvještava kako zasad okupljanje prosvjednika protječe bez napetosti. U razgovoru s nekolicinom okupljenih prosvjednika, doznaje kako dok oni možda ne znaju sve o Istanbulskoj konvenciji, sebe vide kao vjernike i jedino što ih zanima da žena bude žena, a muškarac, muškarac.

Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Sofija Preljvukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Želimo poručiti Vladi da vlast pripada narodu, da smo ih mi izabrali, da zastupnici zastupaju volju naroda i da se ne mogu oglušiti na tolike poruke građana koji kažu da nisu zadovoljni ratifikacijom Istanbulske konvencije", rekla je jedna prosvjednica.

Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) I Željka Markić stigla je na prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Foto: Sofija Preljvuki?

"Smeta mi puno toga, naročito ova politika koja se vodi protiv čovječanstva", dodala je druga prosvjednica.

 

Na prosvjedu je i Željka Markić.

Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Sofija Preljvukić) Prosvjed protiv istanbulske konvencije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Preljvukić dodaje da će uz prosvjed protiv Istanbulske konvencije, u 19 sati u Splitu biti okupljanje i onih koji podupiru ratifikaciju te će se puštati lampioni u more s Mateuške. Lampioni su zamišljeni kao posveta svim ženama ubijenim u obiteljskom nasilju.

Kako se čini, premijer Andrej Plenković ima osigurano 77 ruku koje će glasovati za Konvenciju, unatoč veliki protivljenjima, što kod koalicijskih partnera, što u redovima vlastite stranke. Zbog Istanbulske konvencije Vlada je ostala bez koalicijskog partnera HRAST-a, a sva tri njihova člana koji su bili dužnosnici u Vladi podnijeli su ostavke. Što se tiče bitki u HDZ-u Plenković je polako pridobivao članove na svoju stranu naročito nakon objave interpretativne izjave kojom je kod mnogih, kako je rekao, otklonio sumnje. Ali to mu nije uspjelo s političkom tajnikom HDZ-a i donedavninm bliskim suradnikom Davorom Ivom Stierom koji je u više navrata otvoreno govorio protiv Konvencije.

Veliki prijepori vezani za Istanbulsku konvenciju vidljivi su ne samo u redovima političke vlasti, nego i u samom društvu. Brojnim je građanima u Konvenciji sporno nametanje rodne ideologije.

Stoga su svoj glas, osim prosvjedom u Zagrebu odlučili dići i okupljanjem u Splitu. "Želimo da ovaj prosvjedni skup protekne civilizirano, a na njemu će se vijoriti samo hrvatske zastave i molimo sve zainteresirane da ponesu hrvatske zastave", rekla je na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi, na mjestu gdje će se održati prosvjed u organizaciji te građanske inicijative, prosvjetna djelatnica dr. Sanja Bilač.

Po njezinim riječima, prosvjedom na Rivi želi se izraziti nezadovoljstvo nametanjem ideologije u obrazovni sustav i sudstvo te protivljenje, kako se izrazila, "milijardama kuna koje će se ulagati u parapolitičke organizacije i kontrolu obrazovnog sustav i sudstvo" ako se ratificira Istanbulska konvencija. "Nezadovoljni smo ignoriranjem velikog dijela građana koji izražavaju nezadovoljstvo Istanbulskom konvencijom", poručila je Bilač.

Najavljeni skup u Splitu komentirao je nadbiskup Marin Barišić. ''Ovo ne organizira Crkva, nego građani vjernici, i vjerujem da je to pravo svih u demokratskom društvu – da mogu iskazati svoja uvjerenja'', rekao je Barišić.

i Nadbiskup Đuro Hranić je, upitan konkretno podržava li HBK taj skup, rekao: ''Da, podržavamo. Zalažemo se da se svačiji stav poštuje.''

''Bit ću ponosan na ovaj skup jer su organizatori udaljili Crkvu i politiku'', dodao je Barišić.

Prosvjed u Zagrebu 24. ožujka okupio je brojne građane koji su prosvjednom povorkom krenuli ispred sjedišta HDZ-a, a krajnje odredište trebalo im je biti Markov trg. Međutim, zbog broja prosvjednika koji je nadmašivao kapacitet Trga ispred Banskih dvora, krajnje odredište prosvjedne povorke bio je Trg bana Jelačića na kojem je održano i nekoliko govora usmjerenih protiv rodne ideologije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene