Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treće suđenje

Horvatinčićev odvjetnik: "I dalje ćemo u obrani inzistirati na sinkopi koju je doživio Horvatinčić"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je i treće suđenje a Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević tvrdi da će obrana i dalje inzistirati na sinkopi. Iduće ročište zakazano je za 7. studenoga.

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je počelo treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. godine poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBOJSTVO TALIJANA Horvatinčić nakon suđenja: "I Talijani rade pomorske nesreće, mene se pretvara u monstruma" Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje DORH smatra da će na novom suđenju dokazati da je Horvatinčić bio ubrojiv

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je da će i dalje u obrani inzistirati na sinkopi koju je doživio Horvatinčić.

Horvatinčić pak smatra da je do trećeg suđenja došlo zbog pritiska medija. "Sotonizira me se i izruguje na društvenim mrežama", požalio se.

Na početku suđenja, kako izvještava reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević, Horvatinčić je kazao: "Nisam kriv, izražavam saučešće i žaljenje. Pokušavam stupiti u kontakt s obitelji.

Irena Senečić iz DORH-a kazala je pak kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva. "Ponašao se bezobzirno i to je dovelo do nesreće." Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica dotaknuo se sporne skice nesreće i ustvrdio da je ta skica od Horvatinčića uzeta suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Obrana inzistira na saslušanju svih vještaka i iznošenju dokaza, posebice ključnih svjedoka.

Državna odvjetnica zatražila je pozivanje sudskog tumača za njemački jezik zbog spornog prijevoda, javlja Vičević.

Sudac je odlučio da će ponovno ispitati Seljanovskog, njemačkog nautičara Fuchsa i Anicu Đerđe.

Nakon što je u svibnju Županijski sud u Zadru poništio oslobađajuću presudu Horvatinčiću, u srpnju je na Općinskom sudu u Šibeniku trebalo biti održano prvo ročište drugog ponovljenog suđenja, no Horvatinčićeva obrana zatražila je izuzeće suca Ivana Jurišića koji je trebao predsjedavati sudskim vijećem. Obrazloženje im je bilo kako je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku, pa su stoga smatrali upitnima njegovu objektivnost i nepristranost. 

Predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković taj je zahtjev odbila kao neosnovan u kolovozu ove godine.

Podsjetimo, sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila je Horvatinčića na sudu u Šibeniku. U obrazloženju ukidanja te presude Vijeće zadarskog Županijskog suda, između ostalog, navelo je da je sutkinja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, a naglasili su da je posebno proturječna bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more, gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Pomorska nesreća dogodila se 6. kolovoza 2011. godine, kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francesca i Marinellu Salpietro iz Padove. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene