Obavijesti Pretražite Navigacija
Obrana zatražila izuzeće suca

Novo suđenje Tomislavu Horvatinčiću: "Imam poruku za sve one koji se izruguju mojem zdravstvenom stanju"

Aktualno Galerija Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL +0 Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Galerija 1/2 >>
Nakon što je u svibnju Županijski sud u Zadru poništio oslobađajuću presudu poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za smrt talijanskog para Salpietro, u petak je na Općinskom sudu u Šibeniku trebalo biti održano prvo ročište drugog ponovljenog suđenja, no ročište je prekinuto jer je Horvatinčićeva obrana zatražila izuzeće suca Ivana Jurišića koji je trebao predsjedavati sudskim vijećem.

„Ustrajat ćemo u ovom procesu na mojoj opširnoj medicinskoj dokumentaciji prije i poslije nesreće. Vjerujemo u svjedoke, vjerujemo u vještačenja, vjerujemo u medicinske nalaze i u hrvatsko pravosuđe. Ovim putem htio bih poručiti gospodi koja se putem društvenih mreža izruguje mom zdravstvenom stanju: Ne bih želio da im se dogodi što i meni. Želim im sve najbolje i puno zdravlja i sreće u životu“ kazao je Horvatinčić pred šibenskim sudom.

Pročitajte i ovo Maja Šupe - 3 Uhićena zbog mita Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe? Kaznionica u Zagrebu - 2 pravomoćno osuđen Gdje će Horvatinčić odslužiti kaznu? "Za svakog zatvorenika se individualizira način izvršavanja "

Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako su izuzeće suca Jurišića tražili jer je njegova supruga zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku zbog čega dovode u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost.

"U ovom kaznenom postupku dvije presude ukinute su rješenjima Županijskog suda u Zadru, a povodom žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku gdje je zaposlena supruga suca Ivana Jurišića. Pravna znanost inzistira da u kaznenim postupcima sud bude nepristran i neovisan. Bojazan da sud nije pristran može se smatrati objektivno opravdanom", rekao je Miljević.

Dodao je da ne dovode u pitanje osobu suca, već to rade jer tijekom sastava sudskog vijeća treba paziti na objektivni element nepristranosti suđenja i treba izbjeći sve što bi moglo izgledati kao činjenica koja će ometati objektivnost suda. Predmet je sada upućen predsjednici suda koja je ovlaštena da o tome odlučuje, kazao je Miljević.

Odluku o ovom zahtjevu donijet će predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković, a odluka bi trebala biti poznata do kraja sljedećeg tjedna.

Ročištu u petak nisu prisustvovala djeca poginulih supružnika Salpietro kao ni njihov odvjetnik.

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu. Na sudu u Šibeniku danas je tako trebalo početi treće po redu suđenje Tomislavu Horvatinčiću.

Vijeće zadarskog Županijskog suda u svom obrazloženju je, između ostalog, navelo da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, a naglasili su da je posebno proturječna bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Pomorska nesreća dogodila 6. kolovoza 2011. godine kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francesca i Marinellu Salpietro iz Padove. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene