Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trećina Hrvata redovito puši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija GFK - Centar za istraživanje tržišta objavila je danas rezultate istraživanje o pušenju u Republici Hrvatskoj, prema kojima u Hrvatskoj danas redovito puši približno trećina građana, 5 posto to čini povremeno, a pravih je nepušača oko 62 posto.

GFK-ovo istraživanje provedeno je prošli mjesec na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina metodom osobne ankete u kućanstvima.

Pročitajte i ovo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača (Screenshot YouTube) Pušači, obvezno pogledati! Evo što cigarete rade vašim plućima: Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača

Ako se promatra osobe koje redovito puše, najviše je pušača koji puše između 16 i 20 cigareta dnevno - 46 posto. Od 11 do 15 cigareta dnevno puši 17 posto redovitih pušača. Od 5 do 10 cigareta dnevno puši 15 posto redovitih pušača. Od 21 do 30 cigareta dnevno puši 13 posto redovitih pušača. Više od 30 cigareta dnevno puši 6 posto redovitih pušača, a do 5 cigareta dnevno puši 3 posto redovitih pušača.

U odgovoru redovitih pušača na anketno pitanje "Hoće li zabrana pušenja na javnim mjestima utjecati na Vaše navike pušenja općenito, tj. ne samo na javnim mjestima?" najveći postotak, 68 posto, odgovorio je kako ne vjeruje da će imati ikakvog utjecaj, a 6 posto odgovorilo je da ne mogu procijeniti.

Odgovarajući na isto anketno pitanje, 6 posto redovitih pušača reklo je da će u potpunosti prestati pušiti, a 20 posto da će smanjiti pušenje.

GFK procjenjuje da se pozitivne promjene (u smislu prestanka ili smanjena pušenja) mogu očekivati tek kod četvrtine redovitih pušača.

U odgovoru na anketno pitanje "Podržavate li uvođenje zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima" anketirane su četiri skupine - svi građani, nepušači, povremeni pušači i redoviti pušači.

U kategoriji svih građana 57 posto u potpunosti podržava uvođenje zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, u kategoriji nepušača njih 74 posto potpuno podržava uvođenje tog zakona, u kategoriji povremenih pušača u potpunosti ga podržava 45 posto ispitanika, a među redovitim pušačima 36 posto.

GFK je u rezultatima istaknuo kako je prije tri godine zabranu pušenja na javnim mjestima podržavalo 54 posto građana te zaključuje kako se stajališta hrvatskih građana baš i nisu jače pomakla u pozitivnom smjeru prema zabrani pušenja na javnim mjestima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene